Dinsdag 12 februari 2013

Chinees Nieuwjaar
Voorgerecht:
Chinese pannenkoekjes met kip of vegakip en hoisinsaus

Hoofdgerecht:
Szechuan noedels

Dessert:

Mangodessert

Recept Chinese pannenkoekjes met kip of vegakip en hoisinsaus
Voor 50 personen:
Ingrediënten:
2,5 kg kip reepjes voor vegaversie vegakip gebruiken.

Voor de marinade:
3,5 dl lichte sojasaus
20 teentjes knoflook, uit de pers
20 eetl. gember, geraspt* 
5 eetlepels vijfkruidenpoeder
1 dl sesamolie
Voor de saus:
1 liter hoisin saus
sap van 10 kleine mandarijntje
15 eetl. gember, geraspt
2 dl. chilisaus

Overig:
maïzena
zwarte peper
zonnebloemolie om in te bakken

5 komkommer, zonder zaad en in dunne reepjes
5 bosjes lenteuitjes, in dunne reepjes

100 Chinese pannenkoekjes (2 per persoon)

Bereiding:
Maak de marinade van de ingrediënten en laat de kip er 30 min in marineren.

Maak in de tussentijd de saus met de ingrediënten en zet opzij tot gebruik.

Doe steeds wat maïzena in een plastic zak en schud de gemarineerde kipreepjes er in kleine porties door tot ze een beetje  met maizena bedekt zijn. Voeg een beetje zwarte peper toe en bak ze bruin en krokant in de olie.

Verwarm de pannenkoekjes in een stoommand (of een paar seconden in de magnetron). Vul ze met de Peking kipreepjes, de lenteuitjes, de komkommer en de saus.


*Gember is veel goedkoper bij een Chinese supermarkt, gember kost daar circa € 4,- per kilo. Idem dingen als tofu € 1,65 per 800 gram en tauge € 1,50 per kilo. Zie voor aanbiedingen en adressen http://www.amazingoriental.com/filialen 

Recept Szechuan noedels
Voor 50 personen

Ingrediënten:
4 verse gembers geschild en geraspt
10 rode peper zonder pitjes in reepjes
100 ml zonnebloemolie
20 tenen knoflook, fijngesneden
3,75 kg rundergehakt
250 ml balsamicoazijn
375 ml Japanse sojasaus
3 kg Chinese eiermie
125 ml sesamolie
runderbouillon
6 Chinese kolen, in reepjes
2,5 kg Broccoli

Bereiden:
Verhit de zonnebloemolie in een wok en roerbak de gember, peper en knoflook een 1/2 min.

Voeg het gehakt toe en roerbak in 5 min. rul.

Voeg de azijn en sojasaus toe en bak op middelhoog vuur tot het gehakt een beetje krokant is.

Kook ondertussen de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng de sesamolie erdoor.

Breng 5 liter water aan de kook en los de bouillontabletten erin op. Voeg de kool en broccoli toe. Kook in 4 min. beetgaar. Schep de groenten eruit.

Doe de mie op de borden. Schep de wat groente op de mie. Schep het gehakt erop en schenk er wat bouillon erover. Garneer met ringetjes bosui.


Recept nieuwjaars mango dessert
Voor 50 personen

16 gepureerde mango´s*
4 blikken kokosmelk
800 gram suiker
16 blaadjes gelatine voor Halal of vegaversie Agar-Agar gebruiken.
64 ijsblokjes fijngemaakt in de keukenmachine
Bereiden:
Doe een halve liter kokend water, de gelatine of Agar-Agar en de suiker in een kom. 

Roer tot de gelatine en suiker gesmolten zijn. 

Voeg dan de gepureerde mango, kokosmelk en ijscrush toe. 

Roer tot het ijs gesmolten is. 

Giet het mengsel in bakjes waarin ze geserveerd worden, en zet tenminste 3 uur in de koelkast.


*Wij konden dit dessert maken omdat de mango's in de aanbieding waren, 2 mango's voor € 1,-. Als ze duurder zijn lukt het niet binnen het budget.