Dinsdag 19 februari 2013

Voorgerecht:
Courgettesoep met pesto
Hoofdgerecht:
Ovenschotel met rode kool en gehakt
Nagerecht:
Chocoladepudding


Courgettesoep
Ingrediënten voor 6 personen:

1 Courgette in blokjes

1 gesnipperde ui

1 eetlepel olijfolie

500 ml kippenbouillon, vega versie groentenbouillon
2 eetlepels groene pesto
200 ml melk



Bereiden:
Fruit de ui met de courgette, voeg de pest en de bouillon toe en laat circa 8 minuten koken. Pureer met de staafmixer en voeg de melk toe. Verwarm de soep breng op smaak met zout en peper en serveer. 



Ovenschotel met rode kool en gehakt
Recept voor 8 personen
Ingrediënten:

1 x Rodekool volgens recept hieronder

1 x Aardappelpuree volgens recept hieronder

1 x Gehakt volgens recept hieronder
4 dl appelmoes
Paneermeel
Boter


Rode Kool


Recept voor 8 personen
Ingrediënten:

50 gram boter

1 gesnipperde ui
2 appels geschild en in blokjes
800 gram fijngesneden rode kool
1 eetlepel kaneel
150 ml sinasappelsap
2 eetlepels bruine suiker
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
100 gram rozijnen
Bereiden:
Smelt de helft van de boter en fruit de ui en de appel circa 4 minuten.
Doe de rode kool erbij roer goed door en voeg de sinasappelsap toe. Voeg alle kruiden, rozijnen en het suiker toe.
Laat 30 minuten stoven met de deksel op de pan, schep een paar keer om.
Verwijder de kruidnagel en laurier en roer de rest van de boter erdoor.

Aardappelpuree 
Recept voor 8 personen
Ingrediënten:
1600 gr. kruimige aardappelen
50 gr. boter,
125 ml. melk
peper/ zout, naar smaak
Bereiden:
Aardappels, schillen en koken in gezouten water. Als de aardappels goed gaar zijn giet je ze af en stamp je ze fijn. Roer er boter en genoeg warme melk doorheen tot je een mooie puree hebt.



Gehakt
Ingrediënten:
8 ons Gehakt, voor vegetarische versie gebruik je vega gehakt.

Circa 3 eetlepels gehaktkruiden
4 uien
Bereiden:
Fruit de uien aan.
Voeg gehakt toe en bak het rul.
Op smaak brengen met gehaktkruiden.

Bereiden ovenschotel:
Doe in een ovenschaal een laagje van het rul gebakken gehakt en de uien.
Dan een laagje appelmoes.
Dan een laagje rode kool.
Dek het af met de aardappelpuree.
Bestrooi dit met paneermeel of beschuitkruim.
Paar klontjes boter erop.
Zet deze schotel circa 45 min. in de oven op 180 graden.
Als je het leuk vindt kun je ook meerdere lagen maken, dan krijg je het effect zoals op de foto.

Chocoladepudding
Recept voor 8 personen
Ingrediënten:
425 ml volle melk
150 ml slagroom
3 grote eieren, iets losgeklopt
30 gr maizena
150 gr suiker 
3 eetlepels cacaopoeder
snufje zout
70 gram pure chocolade in kleine stukjes

Bereiden: 

Verwarm de melk en slagroom in een metalen kom op een pan met kokend water zo dat de kom het water niet raakt (au bain marie), ongeveer 5-10 minuten.  



Klop de eieren in een kom los en mix de maizena, suiker, cacao, zout en fijngehakte chocola erdoor.



Schep nu lepel voor lepel het hete melkmengsel bij het chocolademengsel, onder voortdurend roeren met een garde, zodat het langzaam opwarmt en smelt.


Schenk het puddingmengsel in een grote pan en verwarm langzaam roerend op middelhoog vuur tot het een temperatuur bereikt van 98°C (net onder het kookpunt - meten met een thermometer).

Pureer met een staafmixer tot het een glad mengsel is geworden. 

Schep de pudding in schaaltjes en dek goed af met plastic huishoudfolie (om velvorming te voorkomen) en zet 2-3 uur in de koelkast.