Vegetarische Chinese tomatensoep
Hoofdgerecht
Krokante kip of tofu met paprika en lente-ui in sinaasappel/hoisinsaus met rijst en salade
Nagerecht
Plaatcake met aarbeienjam
Recepten
Vegetarische Chinese tomatensoep
Ingrediënten voor 50 personen
Ingrediënten voor 50 personen
8 liter water
16 groentebouillon tabletten of bouillonpoeder
6 uien in stukjes
6 tenen knoflook fijngesneden
1 kg tomatenpuree
2 eetlepels sambal
50 gram verse gemberwortel gepureerd
5 stengels citroengras
150 ml Chinese sojasaus
240 gram suiker
480 ml appelmoes
50 gram maizena
300 gram rijstvermicelli(gefrituurd, zie recept)
Olie
10 lente uitjes in ringetjes
Bereiden
Breng de groentebouillontabletten met het water en het citroengras, aan de
kook.
Bak ondertussen de ui goudbruin, voeg de knoflook en de gemberwortel toe
en bak kort mee, voeg tomatenpuree, sambal en suiker toe en roerbak kort om de
puree te ontzuren.
Roer het ui/knoflook/gemberwortel/sambal/tomatenpuree/suiker mengsel, de Chinese sojasaus en de appelmoes door de bouillon en roer tot het goed gemengd
is.
Roer de maïzena met klein beetje koud water tot een
glad papje en meng langzaam (beetje bij beetje)door de soep.
Breng de soep weer aan de kook en laat circa 5 minuten
koken terwijl je ondertussen goed roert om klonten te voorkomen en de maïzena
te laten garen.
Bereid de mihoen. Dit keer niet koken maar frituren! Verhit een laag zonnebloemolie
in een diepe wok of braadpan en frituur de mihoen kort tot ze lichtbruin en
knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en breek ze in handzame
kleinere slierten. Bewaar tot serveren.
Verwijder het citroengras en pureer de soep met een
staafmixer.
Breng de soep voor het serveren opnieuw aan de kook,
de soep moet superheet zijn.
Serveren
Verdeel de mihoen en de lente-ui ringetjes over de soepkommen en giet de kokendhete soep erover.
Verdeel de mihoen en de lente-ui ringetjes over de soepkommen en giet de kokendhete soep erover.
Hoisinsaus
Ingrediënten:
5 eetlepels zoete sojasaus
2 eetlepels pindakaas
2 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel honing of bruine suiker
0,5 theelepel vers gemalen gember of gemberpoeder
1 theelepel sambal
5 eetlepels zoete sojasaus
2 eetlepels pindakaas
2 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel honing of bruine suiker
0,5 theelepel vers gemalen gember of gemberpoeder
1 theelepel sambal
Snuf vijfkruidenpoeder
Bereiden
Meng alles goed door elkaar, doe in een schone glazenpot en bewaar in de koelkast.
Kip of tofu
met paprika, sinaasappel, hoissinsaus
Ingrediënten
voor 4 personen
500 gr
kipfilet of tofu
4 rode paprika’s
4 rode paprika’s
8 lente-uitjes
300 ml
versgeperst sinaasappelsap
4 eetlepels van de hoisinsaus (zie recept hierboven)
4 eetlepels van de hoisinsaus (zie recept hierboven)
Bloem
Zonnebloemolie
Handje
cashewnoten (gebruik voor goedkopere versie pinda' s)
15 gram
basilicum in reepjes
peper en zout
peper en zout
Bereiden
Snijd de kip
of tofu in kleine blokjes en bestrooi ze met bloem, zorg dat alle stukjes goed
bedekt zijn met bloem en niet aan elkaar plakken. Snijd de paprika in stukjes. Doe
een laagje zonnebloemolie in een pan en laat goed heet worden en roerbak hierin
de kip of tofu goudbruin.
Voeg de paprika toe en bak even mee, lente-ui toevoegen. Vuur goed hoog houden sinaasappelsap toevoegen, goed roeren saus wordt nu wat dikker, dan de hoisinsaus toevoegen en twee minuten laten pruttelen terwijl je blijft roeren.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de paprika toe en bak even mee, lente-ui toevoegen. Vuur goed hoog houden sinaasappelsap toevoegen, goed roeren saus wordt nu wat dikker, dan de hoisinsaus toevoegen en twee minuten laten pruttelen terwijl je blijft roeren.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveren
Schep op de
borden en strooi er wat cashewnoten en basilicum over.
Lekker met timbaaltje
rijst en salade van ijsbergsla met komkommer.
INGREDIËNTEN voor 40 stuks
375 g boter, op
kamertemperatuur
575 g witte
basterdsuiker
8 eieren
Citroenschilrasp en
sap van 5 citroenen
500 ml crème fraîche
2 1/2 theelepel
bakpoeder
425 gram griesmeel
325 g bloem
675 gram aardbeienjam
BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Bedek een grote ovenbakplaat met bakpapier.
Doe de boter en suiker in een grote kom
en klop met een mixer totdat een lichte en luchtige massa is ontstaan.
Mix 1 voor 1 de eieren erdoor.
Mix het citroenrasp en sap, de crème
fraîche en het bakpoeder door het beslag.
Zeef het griesmeel en de bloem erboven
en spatel er luchtig door.
Verdeel het beslag over de bakplaat.
Roer de aardbeienjam los met 3 el heet
water en verdeel dit over het beslag.
Maak een marmerpatroon door met een vork
door de jam en het beslag te trekken.
Bak de cake in ongeveer 40 minuten in
het midden van de oven goudbruin en gaar.
Controleer of de cake gaar is met een
houten prikker.
Laat afkoelen, snijd in stukken en
serveer.