Dinsdag 2 april 2013

Voorgerecht
Mini loempia's (vega)
Hoofdgerecht
Indische Nasi met satesaus (halal)
Nagerecht
Zoete druiven met roomyoghurt

Recepten
Mini loempia's (vega)
Voor 6 porties
2 eetlepels sojaolie
4 teentjes knoflook
30 gr wortel, zeer klein gesneden
5 champignons, zeer klein gesneden
20 gr witte kool, zeer klein gesneden
10 gr taugé
1 ei
1 kopje vol glasmie, voorgeweekt in warm water en in stukjes van 1 cm gesneden.
1 eetlepel sojasaus
snufje zout
snufje peper
1 theelepel suiker
12 loempiavelletjes


Bereiden
Verhit wat olie in een wok. Bak de knoflook hierin kort aan.

Doe dan alle andere ingrediënten in de wok, maar eindig met de noedels, sojasaus, suiker, zout en peper. Laat afkoelen.

Doe een eetlepel van de vulling op een loempiavelletje. Vouw de zijkanten naar binnen, besmeer met wat losgeklopt ei en rol ze dan op.

Frituur de loempia's in een laag olie in de wok (of in de frituurpan) tot ze goudbruin zijn.

Serveer met zoete chilisaus.


In­di­sche na­si goreng (halal)
Voor 4 personen 
300 gram kipreepjes of tempehreepjes(voor vega's)
1 eetlepel sambal
6 eetlepels zoute ketjap
1 mespunt ketoembar (gemalen koriander)
1/2 theelepel gemalen laos
1/2 theelepel koenjit (kurkuma)
3 theelepels gemalen gemberwortel (djahé)
3 eetlepels zonnebloemolie
2 uien, fijngesnipperd
handje selderij
300 gram prei, in zeer dunne ringen
300 gram rijst
3 teentjes knoflook, fijn gesneden
2 theelepels palmsuiker


Bereiden
Kook de rijst gaar en laat volledig afkoelen.

Meng de tempeh- of kipreepjes met de sambal, de helft van de ketjap, de knoflook, 1 theelepel zout, de palmsuiker en de specerijen.

Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de tempeh- of kipreepjes.

Bak intussen in een koekenpan de uisnippers.

Schep de ui door de tempeh- of kipreepjes in de braadpan en breng het geheel op smaak met de rest van de ketjap.

Voeg de prei en de selderij toe en bak 1 minuut mee.

Roer de gekookte rijst er goed doorheen en bak het geheel nog 10 minuten al omscheppend door.

Serveer met satésaus, atjar tjampoer, en omeletreepjes.


Sate saus (vega)
Ingredienten
Voor 750 ml pindasaus
Voor de bouillon:
600 ml groentebouillon   
Voor de saus:
450 gr. pinda’s ongebakken en ongezouten
100 gr. kemirinoten
50 gr. rode peper, gesnipperd
50 gr. knoflook, gesnipperd
50 gr. gefruite uitjes
100 gr. palmsuiker
2 salamblaadjes
zeezout

Bereiden

Rooster de pindas’ s Bak de knoflook even aan met wat olie.

Maal de pinda’s en de kemirinoten heel fijn in de blender.

Doe er dan de rode peper, knoflook, gefruite uitjes bij en mix alles goed door elkaar.

Doe het pindamengsel, de palmsuiker in een wok. Scheur de salamblaadjes en doe ze met het zout erbij.

Meng de bouillon erdoor en kook het even in. Roer tot het een gladde saus is.


Zoete drui­ven met roomyog­hurt
Ingrediënten voor 40 personen
3 kilo pitloze druiven 
10 sinaasappel 
750 g suiker 
2 eetlepels kardemom 
20 eetlepels schenkstroop 
3 liter Griekse yoghurt 10% vet




Voorbereiden
Druiven wassen, van tros nemen en droogdeppen met keukenpapier. Sinaasappels uitpersen. 
In steelpan 1/2 liter water met sinaasappelsap, suiker en kardemom al roerend aan de kook brengen. 
In laten koken tot licht stroperige saus. 
Schenkstroop erdoor roeren en de hete siroop door druiven scheppen. Minstens 1 uur laten intrekken.
Bereiden
Yoghurt met garde luchtig kloppen. 
Druiven in siroop over 40 bakjes verdelen, beetje druiven en siroop bewaren voor de garnering. 
Roomyoghurt erop scheppen. 
Garneren met rest van de druiven en siroop.