Dinsdag 9 april 2013

Voorgerecht
Linzensoep
Hoofdgerecht
Groenten uit de oven met lamskarbonade of vegaburgertjes
Nagerecht
Triffle

Recepten

Linzensoep
Ingrediënten voor 10 personen
7 grote fijngehakte uien
7 tenen fijngehakte knoflook
1 theelepel kurkuma
4 theelepels gemalen komijn
olijfolie
400 gram rode linzen
1,25 liter groentebouillon
1,25 liter water
zout
2 theelepels nigellazaad
Bereiden
Breng de linzen met het water aan de kook en laat 10 minuten koken.
In andere (soep)pan olijfolie verwarmen.
6 fijngehakte uien (dus 1 gesnipperde ui apart houden voor de garnering!), alle knoflook, kurkuma en komijn toevoegen en goudbruin fruiten.
Linzen met het kookwater en de bouillon toevoegen.
Op smaak brengen met 2 theelepels nigellazaad, zout en eventueel wat peper.
Vuur laag zetten en circa 40 minuten laten pruttelen.
In andere pan beetje olijfolie doen en hierin 1 fijn gesnipperde ui knapperig bakken.

Serveren
Hete soep in een kom doen en strooi er wat gebakken ui over.

Geroosterde groenten met lamskoteletjes of vegaburger

Voor 4 personen
750 gram panklare krieltjes
1 bos wortels
250 gram grote sjalotten
1 theelepel gedroogde rozemarijn
2 Elstar appels
1 teentje knoflook, fijngesneden
50 ml olijfolie


Dressing
1 eetlepel honing
1 el citroensap
1 el mosterd
4 eetlepels olijfolie extra vierge
Versgemalen peper

4 lamskoteletjes van 125 gram of 8 kleine vegaburgers

50 gram mesclun of rucola

Bereiden
Verwarm de oven voor op 225°C.

Verwijder het groen van de wortels, krab en was ze en snijd ze in de lengte doormidden en dan door de helft.
Schil de sjalotten en snijd ze in vieren.

Schep de krieltjes, wortels, sjalotjes, knoflook, rozemarijn en olie door elkaar in een ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en bak circa 40 minuten in de oven, halverwege even omscheppen.

Maak ondertussen een dressing met de mosterd, honing, citroensap, olijfolie en voeg peper naar smaak toe.
Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd in partjes.  

Verwijder het folie en schep de appel erdoor en zet nog 10 minuten in de oven zonder folie.

Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en bak hierin de lamskoteletjes op hoog vuur aan beide kanten mooi bruin en rosé.
Bestrooi met zout en peper.

Serveren:
Neem de groenten uit de oven en verdeel over 4 borden.
Verdeel de mesclun erover en besprenkel met de mosterddressing.
Leg de lamskoteletjes of de vegaburgertjes er schuin boven op.


Triffle
Voor 4 personen
200 ml vanillevla
50 ml oranje multivruchtensap
2 plakken cake
250 ml yoghurt
25 ml Honing
Schijfjes mandarijn
Bereiding
Snijd de cake in kleine blokjes en verdeel over 4 schaaltjes.
Meng de vanillevla met het sap en verdeel over de schaaltjes met cakeblokjes.
Meng de yoghurt met de honing en verdeel over de schaaltjes.
Garneer met de mandarijnen partjes.