Donderdag 11 april 2013

Voorgerecht
Maissoep
Hoofdgerecht
Gevulde avocado met chili en cocosrijst (vega en vleesversie)
Nagerecht
Appeltaarttoetje van Myrthe

Recepten
Maissoep
Ingrediënten voor 6 personen
600 gram maïskorrels (beetje apart houden voor garnering)
1 ui grof gesneden
4 tenen knoflook grof gehakt
1/2 rode peper in ringen gesneden
Olie
1 liter groentebouillon
125 ml crème fraiche
Garnering:
1 rode paprika in de dunne reepjes
Beetje mais
Bosje peterselie fijngesneden
Bereiding:
Laat de mais uitlekken in een vergiet.
Fruit de ui, peper en knoflook aan en voeg daarna de bouillon toe.
Voeg de mais aan de kokende bouillon toe.
Zet het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer.
Voeg de crème fraiche toe en laat 5 minuten doorwarmen.
Roerbak de paprikareepjes in een koekenpan.
Serveren:
Doe de soep in kommen en garneer met de mais, de paprikareepjes en de peterselie.


Gevulde avocado met chili
Voor 4 personen
3 eetlepel olijfolie
2 grote uien fijngesneden
2 teentjes knoflook
400 gram gehakt(voor vegaversie gebruik 400 gram doperwten i.p.v. gehakt)
400 gram tomatenblokjes uit blik
125 ml runderbouillon of groentebouillon
3 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels cacaopoeder
2 eetlepels chilipoeder
2 theelepels oregano
400 gram rode kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
Zout en peper
2 avocado's
Extra ingredienten voor vleesversie:
1 grote tomaat
Handje groene kruiden
Extra ingredienten voor vega versie: 
150 ml crème fraiche
3 eetlepels fijngesneden munt
Zout en peper.
100 g geraspte jong belegen kaas

Bereiden:
Verhit de olijfolie op middelhoog vuur in een grote koekenpan. Bak hierin de ui tot ze zacht zijn, voeg de knoflook toe. Draai het vuur hoog en doe het gehakt erbij en bak het rul en bruin.
Verlaag het vuur en roer er de tomatenpuree door en bak even mee. Voeg dan de tomatenblokjes, bouillon, cacaopoeder, chilipoeder en oregano toe, roer goed door en laat 15 minuten sudderen.
Voeg de bonen toe en warm nog 10 minuten door.
Halveer de avocado's, verwijder de pit en schil.
Serveren versie met vlees:
Zet een timbaaltje cocosrijst op de borden leg er een geschile halve avocado naast en schep het chiligehakt erover. Garneer met een plakje tomaat en wat verse groene kruiden.
Serveren vega versie:
Meng de crème fraiche met 3 eetlepels fijngesneden munt
en breng op smaak met zout en peper.
Zet een timbaaltje cocosrijst op de borden en leg er een halve geschilde avocado naast, schep de chili op de avocado.
Strooi de geraspte kaas over de chili en schep er een lepel crème fraiche met munt op.

Kokosrijst
Voor 4 personen
200 gr pandanrijst
125 ml kokosmelk
250 ml water
¼ theelepel zout

Was de rijst herhaaldelijk in koud water tot dit helder is.
Doe de kokosmelk, 250 ml water en het zout in een pan en roer door. Voeg de rijst toe.
Breng onafgedekt zachtjes aan de kook.
Leg een deksel op de pan, draai het vuur zeer laag en laat 10-15 minuten heel zachtjes koken. Proef of de rijst gaar is.
Draai het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten staan met de deksel erop.

Appeltaarttoetje van Myrthe
Ingrediënten voor 8 porties
6 middelgrote appels
3 handjes rozijnen
35 gram suiker
snufje kaneel
200 gram ongezouten koude boter in blokjes
175 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
275 gram bloem
2 theelepels speculaaskruiden
1 zakje vanillesuiker
1 schep suiker
250 ml slagroom
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat de rozijnen wellen in een beker met warm water.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes
Giet de rozijnen af en meng ze met de appel, 35 gram suiker en een snufje kaneel.
Vet een ovenschaal in met een beetje boter.
Schep het appelmengsel in de ovenschaal.
Meng de boter, 175 gram suiker, vanillesuiker, bloem en speculaaskruiden met koude handen tot het fijne kruimels zijn geworden.
Strooi dit over de appels heen.
Bak het appeltaarttoetje in ca 30-35 minuten of tot goudbruin. Zet de oven na 15 minuten een standje lager op 180 graden.
Klop de slagroom met de schep suiker en vanillesuiker stijf.
Serveer het toetje warm, met een toef slagroom.


A