Dinsdag 16 april 2013

Voorgerecht
Marokkaanse wortelsoep
Hoofdgerecht
Marokkaanse kip of vega pastei met salade
Nagerecht
Gefrituurde Marokkaanse honingkoekjes

Recepten
Marokkaanse wortelsoep
Voor 6 personen
800 gram wortelen (1 bos)
2 eetlepels boter
1 theelepel kurkuma
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel gemalen komijn
1 liter kippen- of groentebouillon
Zout en peper naar smaak
handje grof gehakte walnoten
Bereiden:
Schrap de wortelen en snijdt ze in kleine stukjes.
Verwarm de boter in de pan en bak de wortel al roerend op middelhoog vuur tot ze beginnen te kleuren.
Voeg komijnpoeder, kurkuma en chilipoeder toe en roer door.
Voeg bouillon toe, roer weer door en doe het deksel op de pan.
Laat 30 minuten zachtjes koken.
Pureer de wortelsoep met een staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer in soepkommen met wat grof gehakte walnoten.

Salade
Voor 10 porties
5 middelgrote tomaten zonder pitjes in blokjes
1 komkommer, ontpit in blokjes
1 groene paprika in blokjes
1 rode paprika in blokjes
4 lente-uitjes in reepjes
1 stengel bleekselderij in dunne reepjes
Dressing:
1/2 kopje rode wijnazijn
1/2 kopje olijfolie
2 eetlepels honingmosterd
2 eetlepel citroensap
2 eetlepels Worcestershire saus
2 teentjes knoflook gehakt
1 theelepel grof gemalen peper
1 theelepel tabasco
1 theelepel zout

1 krop (boter)sla in stukken gescheurd


Bereiden:
Mix alle ingrediënten met de dressing behalve de sla en zet een paar uur in de koelkast.
Serveren:
Maak op een bord een bedje van slablaadjes en doe er de gemarineerde groenten bovenop.

Marokkaanse kip of vega pastei
Voor 4 personen
3 eetlepels bloem
2 theelepels kaneel
1 1/2 theelepel kurkuma
500 gram kipfilets in blokjes
(gebruik voor vega Valess roerbak blokjes)
olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
2 theelepels verse gember, geraspt
100 gram gedroogde abrikozen, grof gehakt
100 gram groene olijven zonder pit door de midden gesneden
400 ml kippenbouillon of groentebouillon voor vega versie
1 eetlepel citroensap
handje gehakte korianderblaadjes
6 velletjes diepvriesbladerdeeg voor hartige taart
1 eidooier

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180C.

Strooi zout over de kipblokjes.
Meng in een kom de bloem, kaneel, kurkuma en peper. Voeg de kip of vegablokjes toe en schep goed door elkaar tot alle blokjes los van elkaar zijn.
Verhit olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. 

Voeg de ui, knoflook en gember toe en roerbak tot de ui zacht is. Draai het vuur hoog, voeg de kip of vegablokjes toe en bak de kip of vegablokjes lichtbruin.
Voeg de abrikozen, olijven, bouillon en citroensap toe, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes koken. Neem van het vuur, roer de koriander erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Doe het kip- of vegamengsel in een ovenschaal en dek af met het bladerdeeg.
Maak met een scherp mesje wat sneetjes in de bovenkant en bestrijk met de geklutste eidooier.
Bak de pastei in ongeveer 30 minuten in de oven goudbruin.

Snijd de pastei in 4 stukken en serveer met de salade.


Gefrituurde Marokkaanse honingkoekjes


Voor 6 personen

3 eieren

3 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels sinasappelsap
1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
60 gram kristalsuiker
300 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
Zonnebloemolie om te frituren


Siroop:
310 ml water
2 eetlepels citroensap
275 gram suiker
115 gram honing
1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
Bereiden:
Klop de eieren, olie en sinaasappelsap door elkaar.
Voeg de sinaasappelrasp en de suiker toe en klop totdat het schuimig is.
Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en roer door elkaar. Dek af en laat het een uur rusten op een kamertemperatuur.
Maak ondertussen de siroop.
Doe het water, citroensap en suiker in een pan en breng onder voortdurend roeren aan de kook.
Laat het dan 5 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de honing en de sinaasappelrasp toe en laat 5 minuten sudderen. Houd de siroop warm.
Bestrooi het deeg met een beetje extra bloem en leg het op een met bloem bestoven werkblad.
Kneed zoveel extra deeg toe totdat het niet meer aan je handen blijft plakken.
Rol het deeg uit tot ½ cm dikte. Steek er rondjes uit van 5 cm doorsnede.
Verhit de olie tot 170 graden en frituur de koekjes aan beide kanten goudbruin.
Laat ze uit lekken op keukenpapier.
Doop de koekjes in de warme honingsiroop tot de siroop erin getrokken is. Leg ze op een schaal.
Serveer op kleine bordjes.