Gazpacho salade
Hoofdgerecht
Broodje hamburger of vegaburger met saus en aardappelsalade
Nagerecht
Restje van de koekjes van dinsdag met ijs en meloen
Recepten
Gazpacho salade
10 porties
3 kopjes gehakte en ontpitte middelgrote tomaten
1 komkommer, ontpit in
blokjes
1 Middelgrote groene paprika in blokjes
1 Middelgrote groene paprika in blokjes
4 lente-uien in reepjes
1 stengel bleekselderij
dun gesneden
Dressing:
1/2 kopje rode wijnazijn
1/2 kopje olijfolie
2 eetlepels honingmosterd
2 eetlepel citroensap
2 eetlepels Worcestershire saus
2 teentjes knoflook gehakt
1 theelepel grof gemalen peper
1 theelepel tabasco
1 theelepel zout
2 eetlepel citroensap
2 eetlepels Worcestershire saus
2 teentjes knoflook gehakt
1 theelepel grof gemalen peper
1 theelepel tabasco
1 theelepel zout
1 krop salade gescheurd
Bereiden:
Mix
alle ingrediënten met de dressing behalve de sla en zet een paar uur in de
koelkast.
Serveren:
Maak
een bedje van sla en doe er de gemengde salade bovenop.
± 425 gram tarwebloem
7 gram droge
gist
240 ml melk,
kamertemperatuur
28 gram zachte
roomboter
12 gram suiker
8 gram zout
1 groot ei losgeklopt
Voor het bakken:
1 ei,
losgeklopt met 1 eetlepel melk
sesamzaadjes
Bereiden:
Meng 280 gram bloem met de gist in de kom van de keukenmachine.
Meng 280 gram bloem met de gist in de kom van de keukenmachine.
Doe de melk erdoor en
voeg de boter in kleine stukjes, de suiker en het zout toe. Voeg het
losgeklopte ei toe en mix tot een glad beslag.
Dek de kom af en laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Roer het deeg door en voeg de resterende bloem in gedeelten toe. Kneed met de deeghaak op stand 2 in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.
Doe het deeg over in een licht ingevette kom en laat het op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.
Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel in 8 stukken.
Dek de kom af en laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Roer het deeg door en voeg de resterende bloem in gedeelten toe. Kneed met de deeghaak op stand 2 in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.
Doe het deeg over in een licht ingevette kom en laat het op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.
Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel in 8 stukken.
Maak er 8 mooie bolletjes van en druk ze
daarna plat.
Leg de deegrondjes een paar centimeter uit
elkaar op een bakplaat/bakplaten en laat afgedekt in ± 1 uur tot bijna dubbel
volume rijzen.
Verwarm in de tussentijd
de oven voor op 200/220 ºC.
Bestrijk de broodjes met
het losgeklopte ei-/melkmengsel en bestrooi met sesamzaadjes. Bak ze in ± 15
minuten bruin en gaar.
2 kg rundergehakt
4 middelgrote uien geraspt
4 fijngehakte tenen knoflook
4 eetlepel tomaten ketchup
2 eetlepels worcestersaus saus
2 afgestreken eetlepels fijngehakte rozemarijn
1 theelepel cayennepeper
versgemalen peper en zout
1 eetlepel olijfolie.
Bereiden:
Al bovenstaande ingrediënten goed door elkaar mengen.
16 mooie hamburgers vormen van elk 125 gram.
Goed koud laten worden in de koelkast.
Oven voorverwarmen op 240 graden
Broodjes open gesneden in de oven knapperig bakken en op een
rooster bewaren.
Hamburgers op een ander rooster leggen en insmeren met klein
beetje olijfolie, in circa 8 minuten mooi donkerbruin bakken, halverwege
omkeren.
Serveren:
Elk
broodje beleggen met blaadje sla, plakje tomaat, augurk, hamburger en flink wat
saus.
Vegaburgers
Voor 4 vegaburgers
400 gram bonen uit blik
400 gram bonen uit blik
1 middelgrote geraspte ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel tomatenketchup
½ eetlepel worcester saus
1 theelepel fijngehakte verse rozemarijn
Snufje cayennepeper
Peper en zout
3 eetlepels groentebouillon
50 gram broodkruim
1 eetlepel bloem
Olie
Bereiden:
Spoel de bonen af en laat goed uitlekken.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en
roerbak de uien en de knoflook glazig.
Voeg rozemarijn en cayennepeper toe en bak
even door.
Voeg de ketchup, worcestersaus en de
bouillon toe, roer goed door.
Voeg de bonen toe en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en laat 10 minuten
sudderen.
Neem de pan van het vuur, schep het
mengsel in een kom en laat afkoelen.
Pureer het mengsel in een keukenmachine.
Voeg het broodkruim toe en meng alles goed
door elkaar.
Maak 4 hamburgers van het mengsel en haal
ze door de bloem.
Zet in de koelkast en laat minstens 30
minuten afkoelen.
Bak de burgers ca 2 a 3 minuten per kant
in een beetje olie in een koekenpan.
Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Serveren zie bij vleesburgers.
Hamburger grillsaus
Ingrediënten voor een ruim een halve liter saus (voor 16 hamburgers)
400 ml mayonaise
150 ml Heinz ketchup zonder toevoegingen (Heinz kinderketchup)
2 afgestreken eetlepels gedroogde oregano
6 eetlepels gefruite uitjes zelf gebakken (of uit een zakje van de
supermarkt) fijngemalen
Versgemalen peper en zout
Bereiden:
Alle ingrediënten goed door elkaar roeren
Uurtje in de koelkast laten staan om de smaken goed te laten
ontwikkelen.
500 gram nieuwe
aardappels
50 ml Crème fraiche
50 ml Mayonaise
2 kleine fijngesneden sjalotjes
1 teentje fijngesneden knoflook
50 ml Crème fraiche
50 ml Mayonaise
2 kleine fijngesneden sjalotjes
1 teentje fijngesneden knoflook
Handje
fijngesneden bieslook en peterselie
1 eetlepel citroensap
1 flinke
theelepel mosterd
Peper en zout
Bereiden:
Peper en zout
Bereiden:
Was de
aardappels goed. Laat de schil erom!
Kook de
aardappels in z’n geheel gaar. Af laten koelen.
Aardappels met schil in blokjes snijden.
Meng de crème fraiche,
mayonaise, sjalot, knoflook, tuinkruiden, mosterd en citroensap. Roer
voorzichtig door de aardappelblokjes en breng op smaak met zout en peper.
Nagerecht zie disdag 16 april 2013
en voeg partje meloen en bolletje ijs toe en lepel er wat van de siroop van de koekjes over.