Dinsdag 14 mei 2013

Voorgerecht
Ezogelin Corbasi (bruidssoep)
Hoofdgerecht
Pita met kipsouvlaki, salade en tzatziki
Nagerecht
Griekse yoghurt met gekarameliseerde walnoten en sinaasappel

Recepten

Ezogelin Corbasi

Ingrediënten voor 5 personen
3 eetlepels rode linzen
3 eetlepels basmati rijst
3 eetlepels fijne bulgur (kisirlik bulgur)
1 ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel (circa 50 gram) roomboter
1 eetlepel tomatenpuree
1 liter gekookt water
1 eetlepel gedroogde munt
1 theelepel paprikavlokken (pul biberi)
2 theelepels zout
Bereiden:
Breng om te beginnen eerst 3 pannen met elk een halve liter water aan de kook.
Maak de rode linzen, rijst en bulgur goed schoon onder de koude kraan.
Als het water kookt voegen we de ingrediënten elk aan een aparte pan toe.
Laat alle ingrediënten goed doorkoken totdat ze mooi zacht zijn, dit neemt gemiddeld 15 minuten in beslag. Roer om de vijf minuten goed door de pannen heen om te voorkomen dat de ingrediënten aan de bodem blijven kleven.
Als alles gekookt is haal je de ingrediënten door de zeef en laat je het water weglopen. Leg de rode linzen, rijst en bulgur vervolgens alle drie apart op een bord.
Snij ondertussen de ui en het knoflook in kleine stukjes en zet een nieuwe pan op het vuur.
Doe hier roomboter in en voeg de gesneden ui en knoflook toe.
Dit geheel bak je in 5 minuten mooi zacht. Voeg nu de tomatenpuree toe aan de pan. Roer dit goed door tot de tomatenpuree een beetje oplost.
Hier voegen we vervolgens 1 liter gekookt water aan toe. Roer dit goed door en laat het voor ongeveer 5 minuten doorkoken. 
Voeg nu de rode linzen, rijst en bulgur toe aan de pan en blijf dit 5 minuten goed doorroeren, let erop dat er geen ingrediënten aan de bodem blijven plakken.
Als het begint te koken doe je de deksel op de pan en zet je het vuur laag. Dit laat je nog een half uur doorkoken.
Na het half uur voeg je nog munt, paprikavlokken en zout toe en de Ezogelin Corbasi is klaar om geserveerd te worden.


Kipsouvlaki 

Ingrediënten voor 4 personen
1 eetlepel rodewijnazijn
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels gehakte verse oregano of 1/2 tl gedroogde
1 eetlepel gehakte verse tijmblaadjes
4 eetlepel extra vierge olijfolie
4 kipfilets à 125 gram
4 tomaten in partjes
1 kleine rode ui, in ringen
40 g pitloze zwarte olijven
100 g feta, verkruimeld
20 g verse bladpeterselieblaadjes
4 pitabroodjes (zie recept)
Tzatziki (zie recept)
Zout en peper

Bereiden
Meng azijn, citroensap, oregano en tijm door elkaar, voeg zout en peper naar smaak toe en klop de olie er langzaam door. Houd 2 eetlepels van de marinade apart voor de saladadressing.

Schep de kipfilets door de marinade, zodat de kip gelijkmatig bedekt is. 

Verhit een grillpan of koekenpan met antiaanbaklaag.
Bak de kip op middelhoog vuur 7-8 min. aan elke kant tot hij goudbruin en gaar is. Laat afgedekt met folie rusten.

Maak een salade van de tomaat, ui, olijven, feta en peterselieblaadjes en de bewaarde dressing.

Snijd de kip in dikke plakken.
Bestrijk het pitabrood met wat tzatziki, schep de salade en de kip erop en serveer met de rest van de tzatziki.


Pitabroodjes
Ingrediënten voor 8 pita’s
350 g bloem en bloem voor bestuiven
210 ml lauw warm water
1 eetlepel olijfolie
2/3 zakje instant gist
1 1/2  theelepel zout
1 theelepel suiker
Bereiden:
Meng de gist met lauw warm water en suiker, laat het mengsel 10 minuten staan totdat het lekker bubbelt.
Zeef de bloem met het zout en meng met het gist mengsel en de olijfolie.
Kneed het deeg tot een elastische bal (voeg eventueel nog wat water of bloem toe). Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot de bal van het werkblad loslaat.
Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol met binnenkant van je hand de stukken tot 8 gelijke balletjes ca. 70 gram per stuk.
Laat de balletjes 45 minuten op een warme plaats rusten onder een vochtige theedoek.
Druk de balletjes plat tot rondjes van een halve cm dik en 15 cm doorsnede.
Laat de platte rondjes weer 30 minuten rusten onder een vochtige theedoek.
Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden.
Bestrooi de pitabroodjes heel licht met bloem en bak ze circa 7 minuten in de voorverwarmde oven totdat de broodjes opgezwollen en lichtbruin zijn.
Laat de pitabroodjes afkoelen op een rooster.

Tzatziki
Voor 6 personen
½ grote komkommer
2 dl Griekse yoghurt
1 teen knoflook, gepeld
1 eetlepel olijfolie extra vierge
1 eetlepel verse fijngesneden munt
1½ theelepel rodewijnazijn
Zout
Peper
snufje suiker
Maak de tzatziki door de komkommer grof te raspen en in een zeef boven een kom uit te laten lekken.
Doe er een paar snufjes zout bij en knijp er zo veel mogelijk water uit.
Giet het water weg, doe de geraspte komkommer in een kom en giet er de yoghurt bij.
Pureer het teentje knoflook met een snufje zout tot een fijne pasta en schep die bij de komkommer.
Doe er de munt¸ suiker, peper, olijfolie en rodewijnazijn bij en meng alles goed door elkaar.

Griekse yogurt met gekarameliseerde walnoten & sinaasappel

Ingrediënten per persoon:
150 ml Griekse yogurt,
20 gram gepelde walnoten,
3 eetlepels honing,
1/2 sinaasappel,

Bereiden:
Rooster de walnoten in een droge koekenpan totdat ze net beginnen te verkleuren. Voeg de helft van de honing toe, hussel het geheel door elkaar en draai het vuur uit, laat afkoelen.
Schep de yoghurt in een uitgeholde sinaasappelhelft, giet er wat honing eroverheen en garneer met de gekarameliseerde walnoten en sinaasappelpartjes.