Donderdag 16 mei 2013

Voorgerecht
Bruchetta met tomaten salsa
Hoofdgerecht
Italiaanse balletjes met nieuwe aardappels (vlees en vega versie)
Nagerecht
Aardbeien dessert

Recepten

Tomaten salsa
Ingrediënten
6 zoete rijpe tomaten in kleine blokjes
2 eetlepel kleingesneden platte peterselie
1 eetlepel kleingesneden basilicum
2 fijngesneden grote tenen knoflook
½ kopje fruitige extra vierge olijfolie
3 eetlepels fijngeraspte verse oude Parmezaanse kaas
Versgemalen peper en zout naar smaak

Bereiden
Al bovenstaande ingrediënten door elkaar roeren, smaken een uurtje in laten trekken.

Serveren
Op kamer temperatuur met lekker knapperig vers gebakken brood

Italiaanse balletjes in tomatensaus
Voor 4 personen
400 gram gehakt
100 gram broodkruim
1 middelgrote ui in grove stukken
1 teentje knoflook
2 theelepels geraspte citroenschil
½ theelepel gemalen venkelzaad
½ theelepel piment
1 eetlepel verse salie
1 eetlepel verse oregano
1 eetlepel verse rozemarijn
1 theelepel paprikapoeder
Zout
Peper
60 ml olijfolie
800 ml tomatensaus
1 gesnipperde ui
1 teen knoflook
2 eetlepels gesneden basilicum (inclusief steeltjes)

Blaadjes basilicum voor garnering
1 courgette in plakken
1 kilo gewassen nieuwe aardappels

Bereiden:
Maal ui, knoflook, citroenschil, paprikapoeder, piment, venkelzaad, salie, oregano, rozemarijn en zout met de blender tot een pasta.
Vermeng het gehakt met de kruidenpasta en het broodkruim. 
Vorm er 16 kleine balletjes van en laat ze 10 minuten koelen om stevig te worden. 

Kook ondertussen de aardappels 20 minuten in gezouten water.

Bak de ui met de knoflook lichtbruin. Voeg de balletjes toe en bak ze in 8 a 10 minuten goudbruin.
Voeg tomatensaus en basilicum toe en laat 10 minuten pruttelen.
Grill ondertussen de courgette plakken totdat ze goudbruin zijn.

Serveren:
Leg de balletjes met de tomatensaus op een bord, leg er gekookte nieuwe aardappels in de schil en de courgetteplakken naast en garneer met de basilicumblaadjes.

Vegetetarische Italiaanse balletjes van tofu in tomatensaus
Recept voor 4 personen
1 blok tofu
olie
2 eieren
1 middelgrote ui in grove stukken
2 teentjes knoflook
2 theelepels geraspte citroenschil
½ theelepel gemalen venkelzaad
½ theelepel piment
1 eetlepel salie
1 eetlepel oregano
1 eetlepel rozemarijn
1 theelepel paprikapoeder
Zout
peper
800 ml tomatensaus
1 gesnipperde ui
1 teen knoflook
2 eetlepels gesneden basilicum (inclusief steeltjes)

Blaadjes basilicum voor garnering

Bereiden:
Maal uien, knoflook, citroenschil, paprikapoeder, piment, venkelzaad, salie, oregano, rozemarijn en zout met de blender tot een pasta.
Stoom de tofu 10 minuten in een stalen vergiet boven een pan met kokend water.
Maak de tofu fijn met een vork 
en vermeng met de kruidenpasta en het ei. Als het te nat is kun je wat broodkruim toevoegen.
Vorm er kleine balletjes en zet ze 10 minuten in de koelkast om steviger te worden. Verwarm een laag olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de balletjes goudbruin. 
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak de ui met de knoflook lichtbruin. Voeg de tomatensaus en basilicum toe en laat even pruttelen. Voeg de vegetarische balletjes toe en schep voorzichtig om.
Garneer met blaadjes basilicum.



Aardbeien dessert 
Per persoon
100 ml Griekse yoghurt
100 ml aardbeienvla
3 aardebeien
Snijd twee aardbeien in kleine blokjes. 
Meng aardbeien vla, yoghurt en kleingesneden aardbeien door elkaar. 
Serveer in een schaaltje en garneer met een aardbei.