Donderdag 23 mei 2013

Voorgerecht 
Mexicaanse soep
Hoofdgerecht
Quesedilla met tomatensalsa
Nagerecht
Mexicaans brooddessert

Recepten

Mexicaanse soep
Voor 6 personen
1 ui, fijngesnipperd
3 tenen knoflook, fijngesnipperd
2 blikken tomaten op sap
1 liter bouillon
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel oregano
1 blik kidneybonen
1/2 zak tortillachips, ongekruid
1 ons kaas, vers geraspt
100 ml zure room
1 bosje verse koriander, fijngesneden
1 avocado, in kleine blokjes gesneden
Bereiden:
Fruit in een soeppan de ui en knoflook wat olie langzaam gaar en goudgeel.
Voeg de bouillon, fijngesneden tomaten met sap, kidneybonen, komijn en oregano toe.
Neem twee grote handenvol chips, verkruimel ze en gooi ze in de soep.
Pureer de soep een beetje met de staafmixer, maar niet helemaal glad.
Laat de soep een minuut of tien zachtjes koken. Proef en breng eventueel op smaak met zout.
Hak de avocado in kleine blokjes en meng met de zure room.
Serveer de soep met de rest van de chips, de avocado/zure room, kaas en fijngehakte koriander.

Quesadillas met tomatensalsa

Recept voor 4 personen
4 Arabische platbroden (o.a. te koop bij halal slager of Turkse bakker, verpakt in zakjes van 5 stuks voor circa 0,60 cent, zien eruit als pannenkoeken/tortilla's)
1 fijngesnipperde ui
3 tomaten in kleine blokjes
1 rode peper fijngesneden
1 paprika in blokjes
1 kipfilet in blokjes of 1 blikje uitgelekte zwarte bonen
2 teentjes knoflook fijngesneden
50 gram geraspte pittige kaas
olijfolie
zout
peper
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel fijngesneden verse koriander
1/2 krop ijsbergsla

Voor de tomatensalsa de tomatenblokjes, rode peper en de helft van de gesnipperde ui, citroensap, koriander, zout, peper door elkaar mengen. Zet apart en bewaar.

Voor de vegaversie.
Prak de zwarte bonen tot een puree en voeg peper en zout naar smaak toe.

Voor vlees versie.
Bestrooi de kip met zout en peper.
Verhit olijfolie in een pan en bak hierin de kip snel goudbruin tot de stukjes net gaar zijn. Haal dan de kip uit de pan.

Voor vlees en vegaversie.
Bak nu de paprika, ui en knoflook in de olijfolie.
Zodra de ui glazig is, de kip of voor vega versie de zwarte bonen en de helft van de tomatensalsa toevoegen (de rest van de salsa bewaren voor het serveren!).
Laat alles goed warm worden en zet dan de pan uit.

Vet de platbroden aan de buitenkanten lichtjes in met wat olijfolie.
Strooi er wat geraspte kaas over.
Verdeel vervolgens het kip- of bonenmengsel over de kaas.
Strooi tenslotte weer wat kaas over het kip- of bonenmengsel en vouw de platbroden dubbel.

Leg ze op een bakplaat, zorg dat ze elkaar niet raken en bak ze totdat de kaas gesmolten is en de kip of bonen goed warm zijn.

Serveer 1 quesedilla per bord met fijngesneden ijsbergsla en de resterende tomatensalsa.

Mexicaanse brooddessert
Recept voor 10 porties
450 ml water
10 stokjes kaneel (bij de toko 50 stuks 2,25)
400 gram kristalsuiker
1 wit brood zonder korsten
50 gram boter
150 gr rozijnen
1 blikje ananasstukjes, uitgelekt
150 gram geraspte jonge kaas
75 gram gehakte amandelen
Bereiden
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Water, kaneel en suiker in een pan aan de kook brengen en 15 minuten zachtjes laten koken.
Haal de pan met kaneelsiroop van het vuur en bewaar.
Ondertussen de boterhammen roosteren.
Besmeer elke boterham aan 1 kant met boter.
De sneetjes naast elkaar over de bodem van een grote ovenschaal verdelen. Zorg dat ze goed strak liggen, met zo min mogelijk tussenruimte.
1 deel van de rozijnen, amandelen en ananas erover verdelen.
1 deel kaas erover verdelen.
Herhaal deze lagen tot alle boterhammen zijn gebruikt (zorg dat er voldoende kaas overblijft voor de bovenkant).
De kaneelsiroop erover schenken en de schaal 30 minuten in de oven bakken.
Uit de oven halen en minstens 15 minuten laten afkoelen.