Dinsdag 11 juni 2013

Voorgerecht
Geroosterde tomatensoep
Hoofdgerecht
Courgettelasagna
Nagerecht
Warme wafels met aardbeien en slagroom

Recepten

Geroosterde tomatensoep

Voor 6 personen
1 kilo tomaten
1 grote ui, in groffe stukken
2 teentjes knoflook
500 ml kippenbouillon (voor vega groentenbouillon)
Olijfolie
4 sneetjes ciabatta brood
100 g mozzarella

Garneren
6 blaadjes basilicum in reepjes gesneden
4 el extra vierge olijfolie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 220°C.

Was en halveer de tomaten en leg ze met de snijkanten naar boven op een bakblik.
Leg de uien en de knoflook ertussen, bestrooi alles met zout en peper en druppel er 2 eetlepels olijfolie over.
Rooster de groenten 20 minuten in de oven.

Doe de bouillon en de geroosterde groenten in een pan.
Breng de soep tegen de kook aan, haal van het vuur en pureer met een staafmixer.

Neem een schone pan, zet daar een zeef op. Giet de soep in de zeef en druk de soep met behulp van een pollepel door de zeef. Gooi de resterende pulp (schilletjes) weg.  

Zet de oven op 200°C en bestrijk de sneetjes ciabattabrood met wat olijfolie en bak ze in ca 10 minuten krokant in de oven, haal ze uit de oven en zet apart.
Zet dan de oven op grillen of op de hoogste stand.

Maak de soep warm en breng op smaak met zout en peper.

Beleg ondertussen de sneetjes ciabatta met de mozzarella, strooi er wat vers gemalen peper over en zet ze kort onder de hete grill tot de kaas iets smelt.

Serveren
Verdeel de soep over 6 kommen strooi er wat basilicumreepjes over en druppel er wat extra vierge olijfolie op. Serveer met een sneetjes ciabatta met mozzarella.

Lasagna met courgette
INGREDIËNTEN voor 4 personen
3 el olijfolie
1 teen fijngesneden knoflook
1 ui, gesnipperd
1 blik tomatenblokjes (400 g)
2 courgettes, in de lengte in plakken
15 gram bakje platte peterselie, fijngesneden
1 zakje gemalen oude kaas (175 g)
1 bakje ricotta (verse kaas, 250 g)
1 pak lasagnebladen (250 g)

BEREIDEN
Verhit 1 el olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook glazig.
Schenk de tomatenblokjes erbij.
Laat op laag vuur zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en zout.
Bestrijk de courgette met 2 el olie en bestrooi met peper en zout. Verhit de grillpan en gril de courgette mooi bruingestreept.
Roer de peterselie met de helft van de kaas door de ricotta. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Leg een laag lasagnebladen in de ovenschaal en bedek deze met een dun laagje tomatensaus.
Verdeel hier een 1/3 van de courgette over.
Leg hierop weer een laag lasagnebladen.
Verdeel hierover het ricottamengsel.
Leg hierop weer lasagnebladen, tomatensaus, een 1/3 van de courgette en de overige lasagnebladen.
Verdeel de rest van de courgette over de bovenkant en bestrooi met de rest van de kaas.
Bak de lasagne in de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar.


Wafels met aardbeien en slagroom


Plaats de wafels 5 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Leg de wafels op een bordje beleg ze met wat aardbeien en serveer met slagroom.