Donderdag 13 juni 2013

Voorgerecht
Aspergesoep
Hoofdgerecht
Asperges met vis, aardappels met room en kaas uit de oven
Nagerecht
Rijstevla met vers fruit

Recepten
De asperges konden we maken binnen het budget omdat het seizoen ten einde was en wij er goedkoop aan konden komen. 

Aspergesoep

Aspergeschillen + kontjes van de asperges uit het recept hieronder
2 gekookte asperges
1 liter kippenbouillon
50 gram boter
50 gram bloem
50 ml room

Bereiden
Aspergeschillen en kontjes in de bouillon aan de kook brengen en 30 minuten laten pruttelen. 

Bouillon zeven en bewaren.

De gekookte asperges in stukjes snijden.
De kopjes van de asperges apart houden. 

Roux maken door de boter te smelten en de bloem er door te roeren met een garde. Beetje voor beetje de bouillon erdoor roeren tot een gladde soep. 

De aspergestukjes (Let op niet de kopjes van de asperges!) in de soep doen en pureren met een staafmixer. 

Eventueel op smaak brengen met peper en zout.

Roer de room erdoor en verdeel de aspergekopjes over de soepkommen en serveer.

Asperges met vis
Voor 4 personen
750 gram witte asperges
4 visfilets a 100 gram
2 eetlepels citroenrasp
Milde olijfolie
Zout en peper
Bereiden
Leg de asperges een half uur in koud water.
Was en schil de asperges en snijd de kontjes (onderkant circa 1 cm) er vanaf (schillen en kontjes bewaren voor de soep)
Kook de asperges in ruim water met wat zout in 10 tot 15 minuten gaar en giet ze af.

Wrijf de visfilets aan beide kanten in met olijfolie zout en peper.
Leg de visfilets op een ingevette bakplaat en bak ze in ongeveer 10 minuten gaar in de oven op 180 graden.

Serveren
Verdeel de asperges over de borden, leg de vis en de aardappels uit de oven ernaast en strooi wat geraspte citroenschil over de vis.


Aardappels met room en kaas uit de oven
Recept voor 4 personen
500 gram  aardappels
150 ml room
100 gram geraspte kaas
Paneermeel
Peper
Boter
Bereiden:
Schil de aardappels en kook ze 10 minuten in gezouten water.
Snijd de aardappels  in plakjes.
Leg de plakjes aardappel in een ovenschaal en strooi er vers gemalen peper over.
Voeg de helft van de geraspte kaas toe en roer door.
Giet de room erover.
Verdeel de rest van de geraspte kaas over de bovenkant.
Strooi er wat paneermeel over en verdeel er klontjes boter over.
Bak 45 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven.


Rijstvla met vers fruit
Recept voor 6 personen
120 gram dessert rijst
1 liter volle melk
1 snufje cardamom
100 gram suiker
Garnering
2 verse abrikozen in stukjes
2 verse nectarines in stukjes
Bereiden:
Was de rijst en laat uitlekken.
Kook de rijst drie minuten in kokend water. Giet de rijst af en zet weg.
Breng de melk aan de kook en doe de rijst erin.
Laat een half uur koken op een heel laag vuurtje.

Voeg cardamom, suiker toe en laat het weer een half uur heel zachtjes koken.

Schep de rijstpudding in schaaltjes, dek af met folie om velvorming te voorkomen en laat afkoelen.

Garneer met de stukjes abrikoos en nectarine.