Dinsdag 18 juni 2013

Voorgerecht
Gevulde tomaat met couscous
Hoofdgerecht
Kipnuggets met verse patat en salade
Nagerecht
Citroentaart met aardbeien hangop

Recepten

Tomaten gevuld met couscous
Voor 12 stuks:
12 middelgrote tomaten
1 pakje couscous
1 blikje kikkererwten klein gesneden
1/4 kop geroosterde pijnboompitjes
1/4 kop fijngesneden basilicum
1/4 kop fijngesneden spinazie
1 citroen, schil geraspt en sap
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel peper
3 fijngesneden teentjes knoflook
½ ui fijngesneden
½ kop broodkruimels
¼ kop geraspte Parmezaanse kaas
olijfolie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Snijd een dun plakje van de onderkant van de gewassen tomaten zodat ze niet omrollen.
Snijd de bovenkant van de tomaat en haal het binnenste eruit met behulp van een lepel of een meloenballetjessteker.
Bestrooi de binnenkant van de tomaten royaal met zout en zet ze een half uur op zijn kop op keukenpapier om uit te laten lekken.
Ondertussen maak je de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Laat 5 minuten staan en meng dan de kikkererwten, pijnboompitjes, basilicum, spinazie, citroensap en rasp en zout en peper door de couscous.
Doe een beetje olijfolie in een koekenpan bak hierin de ui op matig vuur glazig. Voeg de knoflook toe en een beetje zout en bak nog 1 minuut.
Roer de gebakken uien en de knoflook door de couscous.
Vet een bakplaat in met olie. Vul de tomaten met het couscousmengsel en verdeel het broodkruim met de kaas erover.
Druppel er tot slot wat olijfolie over.
Plaats ze in de voorverwarmde oven en bak ze circa 25 minuten.

Kipnuggets
Per persoon
100 gram kipfilet en stukken van 2,5 x 2,5 cm
1 eetlepel bloem
1/4 theelepel gedroogde oregano
1/4 theelepel paprikapoeder
Zout
Bereiden
Bestrooi de kip met zout.
Meng de overige ingredienten in een plastic zak en hussel goed door elkaar. Voeg de kip erbij en schud totdat de kip goed bedekt is met het bloemmengsel.Haal de kip uit de zak en schud het overtollige bloem eraf.
Verhit olie in een pan en bak de kipnuggets totdat ze goudbruin zijn. laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met een lekkere salade, zelf gebakken paat en een sausje van tomatenketchup waaraan je een paar druppels tabasco hebt toegevoegd.

Citroentaart met aardbeienhangop
Recept voor 4 personen 5 plakjes bladerdeeg
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
1 dl melk
1 dl room
½ citroen, rasp en sap
70 gram suiker
3 theelepels bloem
Boter voor het invetten van de vorm
Voor de aardbeienhangop
0,2 liter hangop
aardbeienjam
Voor het serveren
Een handje verse aardbeien
Aarbeienhangop maken
Schep naar smaak een paar eetlepels aardbeienjam door de hangop.
Taart maken
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm de room, melk, suiker en vanille op een zacht vuur tot de suiker gesmolten is.
Roer de eieren los met de bloem en een scheut van het warme mengsel.
Zet het vuur onder de pan uit en voeg het aangemaakte bloemmengsel toe. Roer goed door zodat het iets gaat binden. Voeg de citroensap en rasp toe.
Taart bakken
Vet de vorm in met boter.
Leg het bladerdeeg in de vorm en vul tot 1 cm onder de rand met het warme mengsel.
Schuif de taart in de oven en bak in circa 25 minuten gaar.
Laat de taart afkoelen tot lauwwarm. Snijd in stukken.
Serveren
Serveer de citroentaart met een schep aardbeienhangop en garneer met de verse aardbeien.