Hoemoes a la Jolanda
Hoofdgerecht
Kiptajine met rozijnen en abrikoos geserveerd met Tabouleh en bietjes
Hoofdgerecht vega
Tajine van zoete aardappel, wortel en pompoen geserveerd met tabouleh en bietjes
Nagerecht
Vlaflip
Recepten voor menu 80 personen
Hoemoes a la Jolanda
Ingrediënten voor 80
personen
4 grote blikken uitgelekte kikkererwten
Sap van 4 citroenen
6 tomaten
1 pot tahin (sesampasta)
8 teentjes knoflook
4 theelepels paprikapoeder
1 bos koriander fijngesneden
Eetlepel zout
100 ml milde olijfolie
Bereiden
Doe alle
ingrediënten behalve de olijfolie in een kom en pureer met de staafmixer totdat
een het puree is.
Voeg de olie
er in een dun straaltje aan toe en blijf pureren tot je een mooie gladde puree
hebt.
Proef en
voeg eventueel nog wat zout toe.
Serveer de
hoemoes in glaasjes op grote schalen met het brood er omheen.
Ingrediënten
voor 80 personen
80 kippenpoten
4 zakjes gedroogde abrikozen
1 kilo grote blanke rozijnen
4 kilo fijngesneden uien
1 pot honing
1/2 grote bos platte peterselie
5 eetlepels kaneelpoeder
10 kaneelpijpjes
5 eetlepels gemberpoeder
5 eetlepels kurkuma
1 zakje saffraan
zout en peper naar smaak
Olijfolie
water
4 zakjes gedroogde abrikozen
1 kilo grote blanke rozijnen
4 kilo fijngesneden uien
1 pot honing
1/2 grote bos platte peterselie
5 eetlepels kaneelpoeder
10 kaneelpijpjes
5 eetlepels gemberpoeder
5 eetlepels kurkuma
1 zakje saffraan
zout en peper naar smaak
Olijfolie
water
Voor garnering
½ bos fijngesneden platte peterselie
15 grote stokbroden of ander brood
Bereiden
Verwarm olie in een pan en bak de kippenpoten in
batches aan tot ze goudbruin zijn.
Bak dan de fijngehakte ui goudbruin. Voeg de specerijen en peper en zout er aan toe.
Voeg dan de kip toe en schep alles goed door elkaar en overgiet met zoveel water tot alles nét onderstaat.
Breng alles aan de kook en voeg er de platte peterselie aan toe.
Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat zachtjes pruttelen terwijl je af en toe alles doorroert.
Bak dan de fijngehakte ui goudbruin. Voeg de specerijen en peper en zout er aan toe.
Voeg dan de kip toe en schep alles goed door elkaar en overgiet met zoveel water tot alles nét onderstaat.
Breng alles aan de kook en voeg er de platte peterselie aan toe.
Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat zachtjes pruttelen terwijl je af en toe alles doorroert.
Haal, als de kip gaar is (na ongeveer 40 min.) de
stukken kip uit de pan en voeg aan de achtergebleven bouillon de gedroogde
abrikozen, de blanke rozijnen en de honing toe.
Laat alles enkele minuten zachtjes doorkoken; af en toe roeren tot de saus wat inkookt en dikker wordt.
Proef of de smaak goed is en of er genoeg peper en zout in zit.
Doe de stukken kip weer in de pan en schep alles door elkaar zodat de saus goed in de kip kan trekken.
Laat alles enkele minuten zachtjes doorkoken; af en toe roeren tot de saus wat inkookt en dikker wordt.
Proef of de smaak goed is en of er genoeg peper en zout in zit.
Doe de stukken kip weer in de pan en schep alles door elkaar zodat de saus goed in de kip kan trekken.
Ingrediënten voor 6 personen
4 zoete aardappelen in
blokjes van 2 x 2 cm
2 kleine winterwortels in
halve plakjes van ½ cm dikte
Pompoen in blokjes van 2
x 2 cm(net zoveel pompoen als je zoete aardappels hebt)
4 grote tomaten ontveld
in 4 stukken
8 gedroogde abrikozen in
reepjes
1 groentebouillonblokje
1 1/2 eetlepel Ras el
Hanout
1 1/2 theelepel kaneel
1 1/2 theelepel gemalen komijn
3 flinke tenen knoflook
in vieren
Olijfolie
300 gram feta
3 eetlepels geroosterde
sesamzaadjes
Zout en peper naar smaak
Bereiden
Olie verhitten in een braadpan en de wortel en knoflook even aanbakken.
Vuur zacht en met de deksel erop 5 minuutjes laten stoven.
Dan de pompoen, aardappel, tomaten en kruiden toevoegen.
Bouillonblokje erover kruimelen en 200 ml heet water toevoegen. Deksel er
weer op en 10 minuten zachtjes laten stoven, af en toe even doorroeren.
Dan de abrikozen er bij, weer 5 a 10 minuten laten stoven tot alles goed gaar
is.
Eventueel op smaak brengen met zout en peper.
Serveren
Feta erover verkruimelen en bestrooien met de geroosterde sesamzaadjes.Serveren
Ingrediënten tabouleh voor 80 personen
• 2 kg fijne bulgur
• 2 liter water
• 1 kg gewassen waterkers of mesclun
• 2 bossen fijngesneden muntblaadjes (3 koppen)
• 1,5 kilo grote gesnipperde rode ui
• 4 kilo zoete rijpe tomaten in blokjes (na het snijden uit laten lekken in een vergiet)
• 1 kilo kleine Turkse komkommers in kleine blokjes
Droge kruiden voor de tabouleh
• 2 eetlepels piment
• 2 eetlepels kaneel
• 2 eetlepels zout
• 2 eetlepels peper
Ingrediënten dressing voor de tabouleh
• sap van 10 citroenen (500 ml citroensap)
• 800 ml fruitige olijfolie
Bereiden tabouleh
• Week de bulgar in het water en laat het 10 minuten staan.
• Maak de bulgar los, zodat er geen klonten inzitten.
• Meng de groenten en de kruiden met de bulgar.
• Meng de ingrediënten voor de dressing en klop totdat een romige saus is ontstaan, bewaar de dressing.
• Tot hier klaargemaakt kun je de tabouleh een paar uur koel bewaren.
• Voor het serveren de dressing goed kloppen en zeer grondig door de tabouleh roeren.
• Eventueel op smaak brengen met zout en peper
Bietjes
Voor 80 personen
7 kilo gekookte
bietjes
500 ml Olijfolie
250 ml Azijn
Peper en zout
Bosje verse oregano
fijngesneden
Bereiden
Schil de bietjes en
snijd ze in dunne plakjes of parten. Klop de overige ingrediënten door elkaar en roer dit door
de bietjes, breng op smaak met zout en peper. Laat de smaken een uurtje intrekken.
8 liter yoghurt
8 liter vanillevla
1 liter aarbeiensiroop
Fruit voor ganering
Doe een beetje siroop onderin de schaaltjes, doe daarop een laagje yoghurt en daarop een laagje vanillevla.
Garneer met een kers op aardbei.