Dinsdag 2 juli 2012

Voorgerecht
Vegetarische prei-champignonsoep
Hoofdgerecht 
Bloemkool met kaassaus, suddervlees en nieuwe aardappelen in de schil
Nagerecht 
Vanilleijs met gebakken banaan en chocoladesaus

Recepten
Vegetarische prei-champignonsoep
Ingrediënten voor 4 personen

1 liter water
2 groentebouillon tabletten of bouillonpoeder zonder smaakversterker
200 gram champignons in plakjes
250 gram prei in dunne reepjes

Bereiden
Breng de groentebouillontabletten met het water, aan de kook.
Bak ondertussen de prei en de champignons.

Roer de gebakken prei en champignons door de bouillon en breng aan de kook en serveer.

Bloemkool met kaassaus
Ingrediënten voor 4 personen
1 bloemkool
150 gram belegen kaas
250 ml melk
50 gram boter
50 gram bloem
1 laurierblad
½ ui
5 peperkorrels
Vers geraspte nootmuskaat
Paneermeel
Paar klontjes boter
Bereiden
Kook de hele bloemkool zonder de bladen in circa 8 minuten beetgaar en laat uitlekken in een vergiet.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Breng hiervoor de melk met de ui, het laurierblad en de peperkorrels aan de kook, laat circa 10 minuten trekken. Doe de melk door een zeef en bewaar. De ui, laurierblad en de peperkorrels kun je weggooien.
Smelt de boter in een pan met een dikke bodem(niet bruin laten worden)voeg de bloem toe en roer met een garde tot de bloem gaar is circa 5 minuten. Voeg nu de melk toe en roer heel goed met de garde om klontjes te voorkomen. Als het begint te bubbelen 1 minuut door laten koken, terwijl je voortdurend blijft roeren. Voeg nu de kaas toe en haal de pan van het vuur als de kaas gesmolten is.
Doe de bloemkool in een ovenschaal en giet de kaassaus over de bloemkool. Rasp er wat vers gemalen nootmuskaat over en bestrooi met paneermeel. Leg er een paar klontjes boter bovenop en bak circa 30 minuten in de oven op 180 graden.
Serveer met gekookte nieuwe aardappels in de schil en suddervlees.

Suddervlees uit de oven
800 gram goed doorregen kalfs of rundvlees
300 ml bruine runderbouillon
klont boter
1 glas druivensap
2 uien
1 blik gepelde tomaten
1 wortel
1 bleekselderij
1 blaadje laurier
2 plakken ontbijtkoek
zout & peper
Bereiden suddervlees
Verwarm de oven voor op 90 graden.
Snijd de wortel, ui en bleekselderij klein.
Verwarm een ovenvaste zware pan met de boter op het vuur.
Braad het vlees op redelijk hoog vuur kort aan tot het vlees bruin is maar niet gaar. 
Haal het vlees uit de pan en zet het vuur wat zachter.
Doe de groenten in de pan en braad deze even aan tot de uien glazig zijn.
Voeg druivensap en bouillon toe en breng aan de kook, doorroeren tot de aanbaksel oplost zijn.
Voeg de tomaten en de verkruimelde ontbijtkoek toe.
Draai het vuur laag en leg het vlees op de groente (zodat het de bodem niet raakt)
Laurierblaadje en geplette peperkorrels toevoegen,
Stoof het vlees in ongeveer 3 uur gaar in de oven op 90 graden, controleer of het vlees zacht is, als dat niet het geval is de tijd verlengen.

Vanilleijs met gebakken banaan en chocoladesaus
500 ml vanilleijs
4 bananen
1 eetlepel suiker
kaneel
200 ml room
200 gram pure chocolade
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de bananen en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier, bestrooi ze met de suiker en de wat kaneel.
Bak ze circa 10 minuten in de oven op 200 graden.

Verwarm de room op laag vuur, breek de chocolade in stukjes en smelt ze in de warme room (niet laten koken en goed roeren) als de chocolade gesmolten is, is het klaar.
Serveren
Schep wat ijs op 4 bordjes, leg de bananen ernaast en giet er wat chocoladesaus over.