Donderdag 4 juli 2013


Voorgerecht
Zoetzuur van komkommer
Hoofdgerecht 
Thaise mihoen
Nagerecht 
Vanillevla met chocoladesaus

Recepten
Zoetzure komkommer

1 komkommers
2 eetlepels suiker
1 afgestreken eetlepels zout
3 eetlepels azijn
1 sjalotjes
1 rode pepers
Meng de suiker, azijn en zout totdat de suiker en het zout opgelost zijn. Snijd de komkommer in hele dunne plakjes en meng met de saus. 
Serveren
Leg komkommer op een bordje en strooi er wat van de sjalotjes en de rode peper bovenop.

Recept Thaise noedels
Voor 4 personen
Ingrediënten:
2 eetlepels verse gembers geschild en geraspt
Wokolie
3 tenen knoflook, fijngesneden
400 gram kipfilet in blokjes (voor vegaversie gebruik pittige tofureepjes i.p.v. kip)
4 eetlepels vissaus (niet voor vegaversie)
Sap van 1 citroen
2 eetlepels gele basterdsuiker
4 eetlepels zoete sojasaus
250 gram dunne Chinese eiermie
800 gram gemengde groenten
Garnering
Bosje fijngesneden koriander
1 rode peper zonder pitjes in reepjes
Gekarameliseerde noten (zie recept)
Bereiden:
Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel goed af met koud water en meng er wat wokolie door zodat het niet gaat plakken.
Verhit wat wokolie in een pan met antiaanbaklaag en roerbak de gember en knoflook 1 minuut. 
Voeg de kip toe en roerbak tot de kip goudbruin is.
Roerbak dan de groenten kort mee zodat ze knapperig blijven.
Voeg de mie toe en roerbak totdat de mie goed warm is.
Schuif alles een beetje op zij op de bodem van de pan zodat je een leeg stukje bodem hebt en doe op het lege stukje bodem de vissaus, citroensap en basterdsuiker en roer tot de suiker opgelost is. Roer het dan door de kip, groenten en mie.
Voeg naar smaak sojasaus toe.
Serveren
Doe de noedels op de borden en garneer met de gekarameliseerde noten, ringetjes rode peper en koriander.

Gekarameliseerde noten

250 gram cashewnoten
125 gram poedersuiker 
4 eetlepels water
Bereiden
Verhit het water in een koekenpan met anti aanbaklaag, voeg de poedersuiker toe en roer goed tot de suiker gesmolten is en lichtbruin begint te kleuren. Zet het vuur uit en voeg de noten toe, roer goed door totdat alle noten bedekt zijn (pas op de suikerstroop is heel erg heet). Leg de noten op bakpapier en laat afkoelen. Als de noten afgekoeld zijn, de massa in kleine stukjes breken.

Vanillevla met chocoladesaus
1 liter vannillevla
Chocoladesaus zie recept bij 2 juli 2013
Doe de vanillevla in schaaltjes of glazen en schenk de chocoladesaus er bovenop.