Dinsdag 9 juli 2013

Voorgerecht
Zonnebloemburgertjes
Hoofdgerecht
Kabeljauw met biet en spinazie
Nagerecht
Watermeloen met feta, balsamicostroop en energieballetjes

Recepten

Zonnebloemburgertjes
Recept Saskia Nieboer van kruidenstudiecentrum, winkel en theeschenkerij de Groene Zon Groningen.

Neem 1 kopje zonnebloempitten en laat ze een nacht weken in koud water. Het overtollige water spoel je 's ochtends weg. 
Meng nu de zonnebloempitten met 1 kopje fijngesneden champignons en een half kopje verse groene kruiden naar keuze: peterselie, selderij, bieslook, dille of wilde kruiden zoals look zonder look, daslook. bosandoorn en zevenblad.
Pureren met de staafmixer en naar smaak knoflook, zout en peper toevoegen. 

Bakken op een laag vuurtje tot de burgers een beetje bruin zijn. 
Serveren met pesto van groene kruiden, met zure room of met zelfgemaakte ketchup. Garnering rozenblaadjes etc.

Kabeljauwfilet met biet en spinazie
Recept delicious voor 4 personen
Sap van 1 citroen
150 ml zure room
4 kabeljauwfilets met vel (Macro € 5,60 per kilo)
Olijfolie
1 theelepel karwijzaad
1 theelepel fijngesneden dille
300 gram spinazie
Paar klontjes boter
Voor de bietjes
Grof zeezout
700 gram bietjes (gele, witte en rode)
1 middelgrote rode ui
1 eetlepel gesneden bieslook
1 eetlepel gesneden dille
2 eetlepels druivenazijn
4 eetlepels olijfolie
Bereiden bietjes
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Strooi een laagje zout in een braadslee. Was de bietjes en snijd een klein stukje van de onderkant af zodat de bietjes rechtop blijven staan. Zet de bietjes op het zout en rooster ze 1 uur in de oven.
Laat ze een beetje afkoelen en schil ze dun. Snijd ze in vieren en dan in dunne plakjes. Meng de ui, bieslook, dille, de druivenazijn, olijfolie, peper en klein beetje zout. Houd de rode bietjes apart anders worden ze allemaal rood. Verdeel het uimengsel in twee porties en meng 1 deel met de gele en witte bietjes en het andere deel met de rode bietjes en laat de smaken intrekken.

Bereiden saus
Meng de zure room met wat zout en de helft van de citroensap en bewaar.

Bereiden vis
Wrijf de vis in met wat peper, zout en olijfolie. Bak de vis aan 1 kant tot ze bijna gaar zijn, voeg het karwijzaad en de dille toe, neem de vis uit de pan. Bewaar de olie met de kruiden voor de spinazie. Houd de vis warm in de oven op 80 graden.

Bereiden spinazie
Doe de olie met de kruiden van de vis in een pan en voeg spinazie en wat zout toe en roerbak 1 minuut. Roer er wat klontjes boter en het sap van een halve citroen door. 

Serveren
Schep wat gele en witte bietjes op een bord, leg daarop wat spinazie, daar bovenop de vis, besprenkel de vis met het bakvocht. Leg dan een klein beetje rode biet op de vis en daarbovenop een lepel van de zure room met citroen.

Watermeloen met feta en balsamicostroop
Watermeloen
Feta
Balsamicostroop
Snijd plakken van de watermeloen en snijd die in driehoekjes. Leg op elk driehoekje. Snijd iets kleinere driehoekjes van de feta en leg deze op de driehoekjes watermeloen. Maak er strepen over met de balsamicostroop.

Energieballetjes:
Recept Saskia Nieboer van kruidenstudiecentrum, winkel en theeschenkerij de Groene Zon Groningen.
Meng stukjes abrikoos, rozijnen, dadels of vijgen en eventueel wat noten zoals walnoten of hazelnoten of kokosrasp met een klein beetje water in een keukenmachine tot een samenhangende massa ontstaat. Kruiden met fijngestampte anijs, venkel of engelwortelzaad en tot kleine balletjes vormen. Tot slot door cacao of kokosrasp halen. Eet smakelijk!