Donderdag 11 juli 2013

Voorgerecht
Brandnetelkruidenkaaskroketten
Hoofdgerecht
Zuurkool uit de oven met puree en gebakken banaan
Nagerecht
Chocoladefudge

Recepten

Brandnetelkruidenkaaskroketten
Voor 6 kroketten
30 gram bloem
35 gram boter
175 ml melk
175 gram geraspte belegen kaas
20 gram jonge brandnetelbladeren
5 gram verse fijngesneden dille
5 gram verse fijngesneden bieslook
Peper en nootmuskaat
Voor het korstje
3 losgeklopte eiwitten (eidooiers worden niet gebruikt)
Paneermeel
Bloem
Serveren en bakken
1 citroen in plakjes
Zonnebloemolie
Bereiden
Kook de brandnetelbladeren 4 minuten in een pan met kokend water, laat goed uitlekken en snijd fijn.
Smelt de boter in een pan op zacht vuur (niet bruin laten worden), voeg als de boter gesmolten is 30 gram bloem toe, laat de bloem een paar minuten garen terwijl je stevig roert met een garde. Voeg dan de melk toe, blijf flink kloppen zodat er geen klontjes ontstaan. Laat al roerend nog 1 minuut zachtjes doorkoken zodat de bloem gaar wordt en er een dikke saus ontstaat.
Voeg dan de kaas, de brandnetels en de verse kruiden toe en laat de kaas smelten. Breng op smaak met wat peper en nootmuskaat.
Laat het afkoelen en maak er kroketvormige rolletjes van.
Neem drie borden en doe op 1 bord de losgeklopte eiwit, op 1 bord  wat bloem en op 1 bord paneermeel.
Rol de kroketten eerst door de bloem, dan door het eiwit en dan door de paneermeel, dan weer door het eiwit en tot slot weer door de paneermeel. Zorg dat ze zeer goed bedekt zijn.
Verwarm de olie tot 170 graden en bak de kroketten in ongeveer 5 minuten goudbruin (niet te lang bakken, want dan barsten ze open).
Serveer met de citroenpartjes.

Zuurkool uit de oven met gebakken banaan en aardappelpuree
Voor 4 personen
1 pakje zuurkool
150 gram vleeswaren in dunne plakjes (voor Halal gebruik Halal kipfilet, als je niet Halal eet kun je casselerib gebruiken en voor vega gebruik je wat extra kaas.
1 ui in dunne plakjes
2 teentjes knoflook in dunne plakjes
200 ml witte druivensap of witte wijn(voor niet Halal kun je witte wijn gebruiken)
100 gram geraspte belegen kaas
En 50 gram geraspte belegen kaas voor de bovenkant
Paneermeel
Boter
2 bananen
Aardappelpuree
1 kg geschilde kruimige aardappelen,
150 ml melk,
klontje boter
Vers geraspte nootmuskaat.
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af. Verwarm de melk en de boter en stamp dit door de aardappelen tot je een mooie puree hebt, garneer met wat vers geraspte nootmuskaat.
Bereiden zuurkool
Neem een ovenschaal en doe hierin een laagje zuurkool, leg hier wat van de vleeswaren, de ui, de knoflook en de kaas en beetje vers gemalen peper op. Leg hier weer een laagje zuurkool op en dan weer ui, knoflook, kaas beetje vers gemalen peper. Herhaal de lagen totdat de ingrediënten op zijn.
Giet het druivensap of witte wijn over de zuurkoolschotel. Verdeel dan 50 gram geraspte belegen kaas over de bovenkant, bestrooi met paneermeel en verdeel er wat klontjes boter over. Dek de schaal af met aluminium folie of deksel en bak 30 minuten in de oven op 180 graden. Verwijder de folie of deksel en bak nog 15 minuten in de oven totdat een goudbruin korstje is ontstaan.
Bereiden gebakken bananen
Snijd de bananen in de lengte en in de breedte doormidden zodat je 4 stukken per banaan krijgt. Verwarm wat boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de bananen in een paar minuten om en om goudbruin.
Serveren
Snijd de zuurkoolschotel in 4 parten, leg een part op ieder bord, doe de aardappelpuree ernaast en leg de gebakken banaan er boven op.


Chocolade fudge
Voor 8 personen
150 gram roomboter
100 gram digestief biscuits, verkruimeld
100 gram licht bruine basterdsuiker
150 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram cacoa poeder
150 ml melk
Voor decoratie
75 gram witte chocolade in stukjes
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Smelt 50 gram van de boter in een pan, haal van het vuur en roer de verkruimelde bicuitjes erdoor.
Verdeel het kruimelmengsel op de bodem van een taartvorm van 20 cm doorsnede. Druk heel goed aan en zet 10 - 15 minuten in de koelkast.
Ondertussen klop je de rest van de boter tot het zacht en glad is. Meng de cacoa met de zelfrijzend bakmeel, doe dit door een zeef en voeg toe aan het boter/suikermengsel, roer goed door elkaar met een metalen lepel
Voeg de melk toe en meng goed door elkaar. Verdeel het megsel over de biscuit bodem.
Bak de fudge 35 minuten in de oven en laat afkoelen.
Snijd de afgekoelde fudge in 8 punten en leg op 8 bordjes.
Smelt de witte chocolade au bain marie en trek hiermee witte strepen over de fudge punten.