Pindasoep
Hoofdgerecht
Indiase pilaf met Gamba's uit de oven
Nagerecht
Cake met kersen en slagroom
Recepten
Pindasoep met paksoi en cashewnoten
Delicious recept voor 6 personen
(voor vega versie groentenbouillon
gebruiken en eventueel de vissaus weglaten)
3 el (arachide)olie
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 stuk van 2 cm gemberwortel,
fijngesneden
1 ui, fijngesneden
1¼ l kippenbouillon (van 2 tabletten)
150 g pindakaas
2 el ketjap manis
sambal badjak of oelek
40 g cashewnoten (gezouten of
ongezouten), gehalveerd
1 tl chili-olie
½ tl gemalen komijnzaad
1 kleine paksoi, in dunne reepjes
2 tl vissaus
Bereiden
Verhit 2 el van de olie in een soeppan
en fruit hierin op laag vuur de knoflook, gemberwortel en ui ± 5 min. Voeg de
bouillon, pindakaas en ketjap toe en breng de soep al roerend aan de kook. Laat
de soep ± 5 min. zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer glad en breng
op smaak met peper en sambal.
Rooster de cashewnoten in een droge
koekenpan lichtbruin. Roer intussen in een kommetje de chili-olie, het
komijnzaad en wat zout (alleen bij ongezouten noten) door elkaar en schep de
warme noten erdoor.
Verhit de rest van de olie in de
koekenpan en bak hierin de paksoi tot deze geslonken is en breng op smaak met
de vissaus.
Schep de pindasoep in 6 borden, verdeel de paksoi erover en bestrooi met de gekruide cashewnoten.
Schep de pindasoep in 6 borden, verdeel de paksoi erover en bestrooi met de gekruide cashewnoten.
Indiase pilaf met gamba's uit de oven
Delicious recept voor 4 personen
5 eetlepels ghee of arachideolie
1 grote ui, fijngesneden
1 teen knoflook, gehakt
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1,5 tl mild kerriepoeder
10 kardemompeulen, gekneusd
2 kaneelstokjes
10 (verse) curryblaadjes
200 g basmatierijst
500 ml kippenbouillon
20 grote rauwe garnalen,
120 g diepvries erwten, ontdooid
mangochutney voor erbij
Bereiden
Snijd de ui en knoflook en maak een
mengsel van de kruiden.
Zet de rijst klaar.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook water voor de bouillon.
Verhit de ghee of olie in een grote pan op middelhoog vuur.
Verhit de ghee of olie in een grote pan op middelhoog vuur.
Voeg de ui, knoflook, specerijen en
curryblaadjes toe en roerbak 1 minuut of tot de ui en knoflook een beetje zacht
zijn en de geuren vrijkomen.
Voeg rijst toe, roer goed om de korrels
met het mengsel te bedekken en voeg royaal zout en peper toe.
Schenk de hete bouillon erbij, roer goed
door.
Doe het rijstmengsel in een ovenschaal
en dek goed af met aluminiumfolie.
Zet de schaal 15 min. in de voorverwarmde
oven tot het meeste vocht is opgenomen en de rijst zacht is.
Neem de schaal uit de oven en verdeel de
garnalen over de rijst. Dek de schaal weer af en zet nog 10 min. in de oven, of
tot de garnalen gaar zijn.
Roer de erwten erdoor, dek de schaal
weer af en laat staan tot de erwten warm zijn.
Serveer de pilaf met mangochutney.
Cake met kersen en slagroom
Bak een cake, snijd in plakken en serveer met slagroom en verse kersen.
Cake
Ingrediënten voor 1 cake
200 gram suiker
200 gram zachte boter
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
Bereiden
Klop de suiker, zachte boter en
vanillesuiker met een mixer tot een gladde substantie. Voeg 1 voor 1 de eieren
toe en mix steeds goed door. Voeg beetje bij beetje het meel toe en blijf
mixen. Mix dan het beslag met de mixer op de hoogste stand in ongeveer 3
minuten tot een lichtgeel, glad beslag.
Verwarm de oven voor op 165C. Vet een
cakevorm in en bestuif met wat meel. Giet het beslag in de cakevorm.
Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven
in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. Steek een houten prikker in het
midden van de cake om te testen op gaarheid. Komt de prikker er schoon uit, dan
is de cake klaar. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal dan uit de vorm en
laat verder afkoelen.