Donderdag 18 juli 2013

Voorgerecht
Pindasoep
Hoofdgerecht
Indiase pilaf met Gamba's uit de oven
Nagerecht
Cake met kersen en slagroom

Recepten
Pindasoep met paksoi en cashewnoten

Delicious recept voor 6 personen
(voor vega versie groentenbouillon gebruiken en eventueel de vissaus weglaten)
3 el (arachide)olie
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 stuk van 2 cm gemberwortel, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
1¼ l kippenbouillon (van 2 tabletten)
150 g pindakaas
2 el ketjap manis
sambal badjak of oelek
40 g cashewnoten (gezouten of ongezouten), gehalveerd
1 tl chili-olie
½ tl gemalen komijnzaad
1 kleine paksoi, in dunne reepjes
2 tl vissaus
Bereiden
Verhit 2 el van de olie in een soeppan en fruit hierin op laag vuur de knoflook, gemberwortel en ui ± 5 min. Voeg de bouillon, pindakaas en ketjap toe en breng de soep al roerend aan de kook. Laat de soep ± 5 min. zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer glad en breng op smaak met peper en sambal.
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Roer intussen in een kommetje de chili-olie, het komijnzaad en wat zout (alleen bij ongezouten noten) door elkaar en schep de warme noten erdoor.
Verhit de rest van de olie in de koekenpan en bak hierin de paksoi tot deze geslonken is en breng op smaak met de vissaus.
Schep de pindasoep in 6 borden, verdeel de paksoi erover en bestrooi met de gekruide cashewnoten.
Indiase pilaf met gamba's uit de oven
Delicious recept voor 4 personen
5 eetlepels ghee of arachideolie
1 grote ui, fijngesneden
1 teen knoflook, gehakt
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1,5 tl mild kerriepoeder
10 kardemompeulen, gekneusd
2 kaneelstokjes
10 (verse) curryblaadjes
200 g basmatierijst
500 ml kippenbouillon
20 grote rauwe garnalen,
120 g diepvries erwten, ontdooid
mangochutney voor erbij
Bereiden
Snijd de ui en knoflook en maak een mengsel van de kruiden.
Zet de rijst klaar.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook water voor de bouillon.
Verhit de ghee of olie in een grote pan op middelhoog vuur.
Voeg de ui, knoflook, specerijen en curryblaadjes toe en roerbak 1 minuut of tot de ui en knoflook een beetje zacht zijn en de geuren vrijkomen.
Voeg rijst toe, roer goed om de korrels met het mengsel te bedekken en voeg royaal zout en peper toe.
Schenk de hete bouillon erbij, roer goed door.
Doe het rijstmengsel in een ovenschaal en dek goed af met aluminiumfolie.
Zet de schaal 15 min. in de voorverwarmde oven tot het meeste vocht is opgenomen en de rijst zacht is.
Neem de schaal uit de oven en verdeel de garnalen over de rijst. Dek de schaal weer af en zet nog 10 min. in de oven, of tot de garnalen gaar zijn.
Roer de erwten erdoor, dek de schaal weer af en laat staan tot de erwten warm zijn.
Serveer de pilaf met mangochutney.
Cake met kersen en slagroom
Bak een cake, snijd in plakken en serveer met slagroom en verse kersen. 
Cake
Ingrediënten voor 1 cake
200 gram suiker
200 gram zachte boter
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
Bereiden
Klop de suiker, zachte boter en vanillesuiker met een mixer tot een gladde substantie. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix steeds goed door. Voeg beetje bij beetje het meel toe en blijf mixen. Mix dan het beslag met de mixer op de hoogste stand in ongeveer 3 minuten tot een lichtgeel, glad beslag.
Verwarm de oven voor op 165C. Vet een cakevorm in en bestuif met wat meel. Giet het beslag in de cakevorm.
Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. Steek een houten prikker in het midden van de cake om te testen op gaarheid. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake klaar. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal dan uit de vorm en laat verder afkoelen.