Donderdag 25 juli 2013

Voorgerecht
Komkommerbootjes
Hoofdgerecht
Pasta met ui-preisaus en kip of vegareepjes
Nagerecht
Kersentaart

Recepten

Komkommerbootjes

Voor 4 personen
2 komkommers
1 bakje verse roomkaas
100 gram geraspte kaas
1 eetlepel vers gesneden kruiden
1 klein gesneden tomaat zonder pitjes
Peper en zout
1 paprika in driehoeken gesneden van circa 5 cm (voor de zeilen)
Bereiden
Snijd de uiteinden schuin van de komkommers af en snijd de rest in schuine dikke plakken van circa drie centimeter dikte. Hol de komkommerplakken een klein beetje uit met een theelepel, zodat je een kuiltje in het midden krijgt.  
Meng alle overige ingrediënten behalve de paprika door elkaar, breng op smaak met peper en zout. Spuit of schep het kaasmengsel op de komkommerplakken. Garneer met het zeil van paprika en serveer.



Pasta met ui-prei saus en kip of vegastukjes

Recept voor drie personen
150 g kipfilet of vega stukjes
2 eetlepels extra vierge olijfolie
Zout en peper
Voor de saus
2 fijngesneden preien
2 gesnipperde uien
3 eetlepels witte druivensap
2 dl room
zout en peper
Voor de pasta
250 gram kleine fusili (spiraalpasta) of andere dunne pasta.
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
20 g boter
Zout

Bereiden kip
Dep de kipfilets droog en bestrooi flink met zout en peper.
Bak de kipfilet bruin en gaar, maar niet te droog (ze garen nog na tijdens het warm houden).
Haal de kipfilet uit de pan en houd ze warm.

Bereiden saus
Bak de prei in dezelfde pan en laat het vrijkomende vocht verdampen. Giet dan de witte druivensap en 3 eetlepels water erbij en kook het 10 minuten of tot het vocht verdampt is.
Voeg de uien toe en bak nog eens 10 minuten.
Voeg de room toe en laat weer 10 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met peper en zout.
Zet de staafmixer erin en pureer tot je een gladde saus hebt.

Bereiden vegareepjes
Als je het gerecht met vegareepjes maakt dan kun je deze nu bestrooien met peper en zout, bakken in een beetje olijfolie en daarna warmhouden.
Bereiden pasta
Breng ondertussen een flinke pan met water aan de kook voeg wat zout en een scheutje olie toe.
Voeg als het water kookt de pasta toe en kook de pasta al dente (volgens de gebruiksaanwijzing). Giet de pasta af en doe in een warme schaal.
Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe en meng dit door elkaar.
Snijd de kipfilet in plakjes.
Serveren
Leg wat pasta op een bord en giet de hete saus van uien en prei er overheen, leg de reepjes kip of vegastukjes erboven op en serveer.
Kersen taart

Ingrediënten
5 eieren
150 gr. suiker
125 gr. bloem
25 gr. maizena
zakje vanillesuiker
zout
1 pot uitgelekte kersen
1 eetlepel suiker
Poedersuiker

Deze hoeveelheid is goed voor een ronde vorm van 24cm of een vierkante van 20x20.

Bereiden
Beboter de bakvorm en bestuif deze met bloem.
Splits de eieren.
Zet een kom in een bak met heet water en klop daarin de suiker, vanillesuiker en de eigelen. Klop minimaal 10 minuten tot de suiker volledig is opgelost en er een dikke en schuimige massa is ontstaan
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Schep het eiwit door het eigeel/suikermengsel.
Schep de gezeefde bloem, de maizena en het zout er voorzichtig door.
Verwarm de oven voor op 140 graden en verhoog de temperatuur tijdens het bakken geleidelijk naar 180 graden.
Verdeel de uitgelekte kersen over de bodem van het bakblik en strooi er wat suiker over. Schep het beslag op de kersen in de bakvorm en bak in ca. 35 a 45 minuten in het midden van de oven lichtbruin en gaar. De taart is gaar als een houten prikker die je in de taart steekt er droog weer uit komt
Laat de taart afkoelen, bestrooi met poedersuiker en serveer.