Okrosjka (Russische koude Zomersoep)
Hoofdgerecht
Koeritsa toesjonaja&tsernoslivom & Kasja (Russische kip met pruimen en boekweitgrutten)
Nagerecht
Vanillevla met zomers fruit
Recepten
Okrosjka (Koude Zomersoep)
Voor
8 personen
2 hard gekookte eieren
250 gram gerookte kipfilet
3 wortels gekookt en in kleine blokjes
3 kleine komkommers in kleine blokjes
1 bosje lente ui fijngehakt
1 theelepel mosterd
Suiker
1 eetllepel geraspte mierikswortel
1,5 liter water
Sap van en citroen
Peper en zout
1 bosje peterselie fijn gehakt
1 bosje bieslook fijgehakt
125 gram zure room
Bereiden
Splits het eiwit en het eigeel.
Snijd het eiwit in kleine blokjes en meng met
het vlees en de groenten.
Prak het eigeel en meng met de
mosterd, suiker en mierikswortel en roer goed door.
Meng het water met de citroensap en roer dit
beetje bij beetje door het eigeelmengsel en. breng op smaak met peper en zout.
Giet deze saus over het kip en groenten
mengsel en schep alles voorzichtig door
elkaar en zet de soep 2 a 3 uur in de koelkast.
Voeg voor het serveren de peterselie en
bieslook toe.
Schep de soep in kommen en garneer met een
lepel zure room.
Koeritsa toesjonaja & tsernoslivom
Kip met pruimen
Voor
8 personen
8 kippenpoten
Zout en peper
2 eetlepels olie
4 eetlepels boter
1 wortel in plakjes
1 stengel bleekselderij heel klein gesneden
2 gesnipperde uien
1 eetlepel gehakte peterselie
1 laurierblad
250 ml kippenbouillon
250 gram ontpitte pruimen
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel suiker
1 eetlepel bloem
Bereiden
Wrijf de stukken kippen in met zout en peper
bak ze in de olie met de helft van de boter knapperig en goudbruin.
Haal ze uit de pan en houd ze warm.
Fruit de groenten 5 minuten in het braadvet.
Doe de stukken kip erbij, samen met de
peterselie, laurier, bouillon en 2,5 dl water. Breng alles aan de kook en laat
het met de deksel op de pan 30 minuten op halfhoog vuur sudderen. Schep zo nu
en dan wat braadvocht over de kip. Kook ondertussen de pruimen in 15 minuten
gaar in citroensap en suiker. Giet ze af. Verwarm de oven tot 125 graden. Leg
de kip in een ovenvaste schaal en verdeel de pruimen erover, dek af en plaats
de schaal in de oven. Pureer de groenten en het braadvocht.
Verwarm de rest van de boter en voeg de bloem toe, laat 2 tot 3 minuten bakken.
Voeg het gepureerde mengsel toe en roer het glad. Breng op smaak met zout en
peper en serveer de kip met de saus en de Kasja.
Kasja
Voor
8 personen
750 gram boekweitgrutten
1,5 liter water
125 gram boter
Zout
Bereiden
Doe de boekweitgrutten met het water in een
vuurvaste ovenschaal en breng aan de kook. Dek de ovenschaal af met een deksel
of folie en zet 1 uur in een voorverwarmde oven op 175 graden, Roer de boter
erdoor en voeg zout naar smaak toe.
Vanillevla met zomers fruit
Meng vanillevla met nectarines en peer. Garneer met wat stukjes fruit.