Dinsdag 20 augustus 2013

Voorgerecht
Okrosjka (Russische koude Zomersoep)
Hoofdgerecht
Koeritsa toesjonaja&tsernoslivom & Kasja (Russische kip met pruimen en boekweitgrutten)
Nagerecht
Vanillevla met zomers fruit

Recepten
Okrosjka (Koude Zomersoep)
Voor 8 personen
2 hard gekookte eieren
250 gram gerookte kipfilet
3 wortels gekookt en in kleine blokjes
3 kleine komkommers in kleine blokjes
1 bosje lente ui fijngehakt
1 theelepel mosterd
Suiker
1 eetllepel geraspte mierikswortel
1,5 liter water
Sap van en citroen
Peper en zout
1 bosje peterselie fijn gehakt
1 bosje bieslook fijgehakt
125 gram zure room
Bereiden
Splits het eiwit en het eigeel.
Snijd het eiwit in kleine blokjes en meng met het vlees en de groenten.
Prak het eigeel en meng  met  de mosterd, suiker en mierikswortel en roer goed door.
Meng het water met de citroensap en roer dit beetje bij beetje door het eigeelmengsel en. breng op smaak met peper en zout.
Giet deze saus over het kip en groenten mengsel en schep alles voorzichtig door elkaar en zet de soep 2 a 3 uur in de koelkast.
Voeg voor het serveren de peterselie en bieslook toe.
Schep de soep in kommen en garneer met een lepel  zure room.

Koeritsa toesjonaja & tsernoslivom
Kip met pruimen
Voor 8 personen
8 kippenpoten
Zout en peper
2 eetlepels olie
4 eetlepels boter
1 wortel in plakjes
1 stengel bleekselderij heel klein gesneden
2 gesnipperde uien
1 eetlepel gehakte peterselie
1 laurierblad
250 ml kippenbouillon
250 gram ontpitte pruimen
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel suiker
1 eetlepel bloem
Bereiden
Wrijf de stukken kippen in met zout en peper bak ze in de olie met de helft van de boter knapperig en goudbruin.
Haal ze uit de pan en houd ze warm.
Fruit de groenten 5 minuten in het braadvet.
Doe de stukken kip erbij, samen met de peterselie, laurier, bouillon en 2,5 dl water. Breng alles aan de kook en laat het met de deksel op de pan 30 minuten op halfhoog vuur sudderen. Schep zo nu en dan wat braadvocht over de kip. Kook ondertussen de pruimen in 15 minuten gaar in citroensap en suiker. Giet ze af. Verwarm de oven tot 125 graden. Leg de kip in een ovenvaste schaal en verdeel de pruimen erover, dek af en plaats de schaal in de oven. Pureer de groenten en het braadvocht. Verwarm de rest van de boter en voeg de bloem toe, laat 2 tot 3 minuten bakken. Voeg het gepureerde mengsel toe en roer het glad. Breng op smaak met zout en peper en serveer de kip met de saus en de Kasja.

Kasja
Voor 8 personen
750 gram boekweitgrutten
1,5 liter water
125 gram boter
Zout
Bereiden
Doe de boekweitgrutten met het water in een vuurvaste ovenschaal en breng aan de kook. Dek de ovenschaal af met een deksel of folie en zet 1 uur in een voorverwarmde oven op 175 graden, Roer de boter erdoor en voeg zout naar smaak toe.


Vanillevla met zomers fruit
Meng vanillevla met nectarines en peer. Garneer met wat stukjes fruit.