Griekse spinazie-kaas pasteitjes
Hoofdgerecht
Griekse knoflook-citroenkip met aardappel en Griekse salade
Nagerecht
Chocolade fudge taart
Recepten
Griekse spinazie-kaas pasteitjes
Recept voor 30 pasteitjes
Deeg
400 gram bloem van harde tarwe
¾ theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
4 eetlepels olijfolie
Ca. 1 ½ dl warm water.
Zeef de bloem met het zout en het bakpoeder
boven een kom. Maak een kuittje in het midden. Doe de olie en het water in het
kuiltje en roer het er met een vork door. Meng tot een samenhangende bal en
voeg eventueel meer bloem toe. Bestuif het werkblad licht met bloem. Kneed het
deeg minstens 5 minuten stevig door tot het zijdezacht aanvoelt. Verpak het
deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.
Spinazievulling
3 fijngesneden lenteuitjes
1 fijngehakte rode ui
3 teentjes knoflook
500 gram verse gewassen spinazie
3 eetlepels fijngehakte dille en munt
100 gram verse roomkaas
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
Olijfolie
Zout, peper en vers geraspte nootmuskaat
Bak de lenteui en de ui enkele minuten in 2
eetlepels olijfolie, voeg de knoflook toe en bak kort mee. Voeg de spinazie toe
en laat op hoog vuur slinken.
Laat het spinaziemengsel goed uitlekken in
een zeef. Hak de spinazie fijn en voeg de roomkaas, verse kruiden en de
pijnboompitten erdoor. Breng op smaak met zout, peper en vers geraspte
nootmuskaat.
Spinazie-kaas pasteitjes
1 x recept deeg
1 x recept vulling
Sesamzaad
Ei
15 laurierbladen
Rol het deeg dun uit. Druk er met behulp van schoteltje of ring rondjes uit van ca 10 cm doorsnede. Schep de vulling op het midden van de rondjes.
Vouw het deeg dubbel om de vulling heen plak de randjes vast met wat water. Druk de randjes aan met behulp van een vork. Bestrijk de pasteitjes met losgeklopt
ei.
Bestrooi ze met sesamzaad en bak ze circa 20
minuten in de oven. Stapel ze op en leg er laurierbladen tussen.
Citroenkip
met aardappels uit de oven
Recept voor 30 personen
7,5 kilo nieuwe rode aardappels
30 grote kippenpoten
15 teentjes knoflook door de midden
½ liter olijfolie
6 takjes rozemarijn
Zout peper
4 citroenen elk in 6 partjes gesneden
Was de aardappels. Kook ze in 5 minuten in
water met 10 gram zout per liter.
Giet ze af en laat ze drogen. Snijd de
aardappels in vieren.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Doe de aardappels in een ovenschaal en
giet de olie erover.
Snijd de rozemarijn blaadjes fijn en
strooi ze over de aardappels en doe er vers gemalen zout en peper over. Meng
alles goed door elkaar.
Bestrooi de kip flink met peper en zout en
doe bij elke kippenpoot een halve teen knoflook tussen het vel. Leg de kippenpoten en de
citroenparten tussen de aardappelen.
Dek
de ovenschaal af en plaats in de oven. Haal na 30 minuten het deksel eraf en
plaats terug in de oven voor nog eens 30 minuten. Controleer of de kip gaar is
en serveer met de Griekse salade, recept hieronder.
Griekse salade
Voor 30 personen
Dressing
6 eetlepel rode vruchtenazijn
6 eetlepel
citroensap
12 eetlepels
gehakte verse oregano
6 eetlepel
gehakte verse tijmblaadjes
300 ml extra
vierge olijfolie
Salade
1 kilo paprika in
stukjes
1 kilo tomaat in
stukjes
1 kilo rode ui in
stukjes
4 komkommers in
blokjes
Garnering
500 gram feta
verkruimeld
1 pot zwarte
olijven
Bereiden
Doe de
ingrediënten voor de dressing in een jampot en schud heel goed door elkaar.
Doe de
ingrediënten voor de salade in een schaal en meng met de dressing.
Garneer met de
feta en de olijven.
Chocolade fudge cake
Voor
30 personen
675 gram pure chocoladevlokken
675 gram ongezouten boter
1035 gram suiker
18 eieren
360 gram amandelen
435 gram zacht wit broodkruim
90 gram bloem
6 theelepels vanille essence
Voor
de topping
255 gram cacaopoeder
765 gram poedersuiker
390 gram boter
510 gram suiker
18 eetlepels water
Oven voorverwarmen op 160 graden.
Bereiden cake
Smelt de
chocolade au bain Marie.
Mix de boter en de suiker tot het wit en
zacht is.
Splits de eieren.
Klop de eigelen en voeg de amandelen toe.
Spatel de warme chocolade voorzichtig door het eimengsel.
Meng het boter/suikermengsel erdoor.
Voeg dan de broodkruim, bloem en vanille essence toe en meng door elkaar.
Klop de eiwitten stijf met een snufje suiker.
Spatel de eiwitten door het beslag.
Doe het beslag in een bakvorm bekleed met
bakpapier of zeer goed ingevet en bak ca 1 uur in de oven.
Bereiden
topping
Doe de cacao en de poedersuiker in een kom.
Verwarm in een pan de boter, suiker en het
water totdat de suiker gesmolten is.
Doe het natte mengsel bij het droge mengsel
en roer door elkaar.
Als de cake afgekoeld is smeer je de topping
over de cake.